uměrnovač

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ARTOVINA

uměrnovač

#1 Příspěvek od ARTOVINA »

Může mi někdo prozradit proč na kmitočtu 2kHz je usměrněné napětí menší než původní sinusovka. viz. příloha
Přílohy
Bez názvu.png
(116.19 KiB) Staženo 181 x
Eleman

#2 Příspěvek od Eleman »

Bohužel ten obrázek je příliš malý a proto blbě čitelný, aby se dalo přeně odpovědět. Pravděpodobně je to tím, že napětí zdroje je příliš malé a dokud není překonáno barierové napětí diody, tak diodou neteče proud, proto není ani napětí na výstupu. Dej někam větší obrázek v lepším rozlišení ať jsou pořádně vidět hodnoty.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Andrea

#3 Příspěvek od Andrea »

Jestli to dobře vidím, tak ta sinusovka má amplitudu 1V, na výstpu je boban 300mV, tak pak to je správně, křemíková dioda má prahové napětí 0,7V.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od AmarokCZ »

Ten sinový zdroj má špičkové napětí 1V (pokud vidím dobře), na diodě je úbytek cca 0.7V a z toho máš na výstupu "polosinus" se špičkou cca 0.3V.

Andrea byla rychlejší :writer:
Eleman

#5 Příspěvek od Eleman »

Jo, jo už to vidím taky. Musel jsem kvůli tomu zapnout velkou "bednu". Ono to na 10" displeji netbooku bylo fakt nečitelný. Bože jak je to možný? :lol: A to jsem si vzal i brejle 8O :twisted:
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
ARTOVINA

#6 Příspěvek od ARTOVINA »

díky za odpovědi
Odpovědět

Zpět na „Poradna“