Výdrž s novou, šestičlánkovou baterií je kolem dvou hodin, trochu míň než jsem čekal, ale hlavu jsem si s tím nelámal.
Po čase jsem začal všímat, že dobíjení baterii nikdy nekončí - svítí stále oranžová LED a baterie indikuje pouze nabití na 60% (napětí baterie 12,6V) Když vybiju baterii do prázdna, normálně se začne nabíjet a po dvou hodinách je těch 60%, nabíjecí proud klesne ze 2A na nulu a je konec. Doma na dokovací stanici s jiným zdrojem si matně vzpomínám, že notebook indikoval blikající LEDkou plné nabití. Bohužel jsem v zahraničí a nemám možnost vyzkoušet jiný originální zdroj.
Proto jsem stávájící zdroj otestoval při zátěži cca 6Ohm, a zjistil, že při této zátěži klesne napětí zdroje na nějakých 5V, což mi přijde jako závažný nedostatek.
Ptám se:
Je možné, že by zdroj byl tak měkký, že by dokázal napájet normálně notebook, ale dobít baterii jen částečně? Tj. že napětí zdroje je místo nominálních 16V na nějakých 13, což stačí na chod noťase i částečné dobíjení? Nebo se spíše jedná o problém baterie?
Druhá věc: je možné takový zdroj opravit? Ne, že by mi na tom záleželo, půjdu si koupit do nejbližší elektry univerzál, ale jen tak pro zajímavost. (s tlumočníkem, v Itálii to mimo prostor univerzity s angličtinou nemá cenu