Zatížení vodičů -SILNOPROUD
Moderátor: Moderátoři
Zatížení vodičů -SILNOPROUD
chtěl bych se zeptat jaký průřezy vodičů se používají pro proudovou zatížitelnost zásuvky 20A,25A,32A,63A? Někde jsem slyšel,že max úbytek napětí je 2%.Je stanovena nějaká maximální délka kabelu,nebo když to bude splňovat max úbytek,může být libovolně dlouhej ?
Je mi známo,že pro 10A má být 1,5 a pro 16A už 2,5 -průřez?
Jakej kabel bude stačit na světlo max 120W? Jakou pojistkou to jistit (síť TN-C) ?
Díky za informace.
Je mi známo,že pro 10A má být 1,5 a pro 16A už 2,5 -průřez?
Ano, to většinou platí. Někdy je to ale zbytečně moc - viz. ty tabulky.
- Přílohy
-
4.jpg- (99.93 KiB) Staženo 263 x
-
3.jpg- (98.68 KiB) Staženo 247 x
-
2.jpg- (99.91 KiB) Staženo 264 x
-
1.jpg- (97.56 KiB) Staženo 416 x
Ochranná smyčka tam, kde není použit proudový chránič, musí mít impedanci ještě nižší, protože při zkratu fáze na kostru zařízení musí předřazené jištění vypnout nejpozději v jednom z pevně předepsaných časů, podle toho, jaké spotřebiče se z toho okruhu mají napájet.
V rozvodech TN-S (dnes v bytech povinných) se musí o rychlé vypnutí postarat proudový chránič.
Povolený pokles napětí na vstupu do objektu je 6%, vyjímečně 10%. Není totiž fyzikálně možné udělat rozvodnou síť jako ideálně tvrdý zdroj 400/230V, proto se ty max.2% počítají z napětí nikoli naprázdno, ale skutečného napětí při zatížených vývodech. Takže normálně se ti na jedné fázi, na kterou přece nejsi v distribuční síti připojený sám, v přípojkové skříni může pohybovat napětí v rozsahu asi 217V až 243V, vyjímečně 208V až 254V. S ohledem na takovou toleranci je nutné konstruovat spotřebiče a měly by být schopné v celém rozsahu uvedených napětí fungovat.
To ale nesouvisí s dovolenými úbytky napětí v rozvodu.
Dejme tomu, že máš v síti trvale 245V, které po zapnutí třífázového elektrokotle 12kW klesne v celém domě na 237V. Do zásuvky pak připojíš ještě troubu kombinovaného sporáku 3,6kW (jištění zásuvky 16A) a napětí na té zatížené fázi v celém domě klesne na 233V, přičemž na koncové zásuvce, v níž je ten sporák připojený, nesmí být menší napětí, než 228,4V - to jsou ta 2% úbytku na vývodu proti příslušné fázi na vstupu do objektu. Přitom tento vývod má momentálně pokles napětí proti ostatním fázím o 3,6% a proti stavu kdy je vypnutý kotel, dokonce 6,8%. A je to přesto vše v toleranci.
Já jsem je zmenšil, abych to tu zbytečně nezaflákal. Pokud chceš, mohu ti je poslat na email v lepší kvalitě.
Jinak je to z knihy H. Haberle "Elektrotechnické tabulky". Velice dobrá kniha - je v ní snad vše, co potřebuje silnoproudař běžně v praxi počítat.
- frantajetel11