Zdroj pro bezdrátový zvonek - trafo, nebo přímo z 230V
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Zdroj pro bezdrátový zvonek - trafo, nebo přímo z 230V
Vzhledem k nemožnosti zakoupit bezdrátový zvonek s dvojtlačítkem jsem se rozhodl pro jeho stavbu, resp. jsem k ní byl donucen. Kódér a dekodér budou obvody M1E, resp. M1D, za nimi použiju moduly Aurel. Ale jde mi o zdroj pro přijímač. Prosím o radu, co mám použít - buď trafíčko 230/5-6V/3W, nebo zdroj přímo ze sítě s kondenzátorem. Mám na stole jeden zvonek od firmy Elektrobock, mají tam jako zdroj právě napájení z 230V, bez trafa. Výpočet ka kapacitu kondenzátoru vyšel někde v PE (PE2005/10), sloužil k napájení LED, ale v proncipu je to asi jedno.
Takže trafo nebo kondík?
Děkuji za Vaše rady.
Petr Filipi
Trafo má tu výhodu že do něj v klidu teče mnohem menší proud.
Čínský výrobce (a nejen ten) ušetří pár korun na trafu a zákazník za dobu životnosti zaplatí za elektřinu mnohem víc. To platí nejen pro zvonky ale i pro všechna infra čidla pohybu a mnoho dalších malých, levných výrobků.
Šáhni si a uvidíš že se hřeje přiměřeně.
Jalovinu u těchto traf je možno s úspěchem kompenzovat malým kondíkem a proud pokesne běžně o 50%. Pokud ti jde o proud. Ale není to výkon, je to jalovina. Ta způsobuje jen ztráty na ohmickém odporu vinutí. A dá se snížit.
Trafo 3×2cm 6V 200mA které dává do zátěže 1,2W přece po odpojení zátěže přece nezačne těch 1,2W pálit na teplo. Jaký by k tomu vedl fyzikální mechanizmus? A to by při své velikosti muselo dost hřát.
Jistě, magnetizační proud nějaké ztáty způsobuje. Tím nějaký nepatrný ohřev nastane. Ale ten je konstantní. Další ohřev nastane ztátami v mědi když se připojí zátěž. Ale když se odpojí?
Trafa která používám se bez zátěže nehřejí.
-
petrfilipi
-
petrfilipi
Originální trafo se naopak nehřálo vůbec.
Tak mě napadá, že bych mohl tyhle trafa použít. 3,7 x 1,41 = 5,2V, to by bylo akorát.
Petr Filipi
1.ponechat původní batérie, mezi +pól batérie a +svorku DPS vřazena schottky dioda
2.na + svorku DPS připojena druhá schottky dioda (katodou), na anodu této diody připojeno miniaturní trafo s usměrňovačem a kondenzátorem
3.primár tohoto trafa připojen na síť přes odpor takové hodnoty, aby na +svorce DPS bylo napětí trochu větší než dávají ty batérie na + svorce DPS bez připojeného trafa.Tímto opatřením se vybíjí batérie pouze v okamžiku kdy zvoní zvonek, jinak to napájí měký zdroj z trafa.Použité trafo z síťového adaptéru od napájení anteního předzesilovače (síto).