Počítač Sharp MZ 800
Moderátor: Moderátoři
http://www.youtube.com/watch?v=7kGZt9ZHaXg
ono samozrejme ja sa na to hlavne pýtam preto, lebo 3,5 diskety sú aj lepšie skladovateľné, a hlavne je tu aj kompatibilita s novšími PC, mám doma aj kôpku 5,25´´. Veď keď sa to nedá nevadí, skúsim s niekde zohnať DOS ešte na 5,25´´.mňa hlavne "trápilo" to, že či by nevzinkol nejaký problém s radičom v PP06, po prehodení mechaniky za 3,5
PC XT nemá žádný BIOS setup , poněvadž postrádá CMOS SRAM - ten je standard od AT286 a výš (speciality jako přídavné karty do PC BUSu s RTC OKI M5832 nepočítám). Bootovací rutina předpokládá řadič floppy řadič na pevných I/O adresách a první pokus o boot O.S. je vždy disketa. Pokud to nevyjde, zkusí totéž s diskem MFM. Pořadí bootování se u XT měnit nedá. Po úspěšném natažení boot recordu tento zpracuje identifikační data diskety a podle toho s ní zachází.
Pro matus15:
Přečti si pozorně můj tutorial o mechanikách z 6.3. 2011. Mechanika 3.5" se stává 720kou, pokud se na disketě zalepí detekční políčko (to nepřesuvné). Disketa se na 720KB naformátuje příkazem:
format a: /f:720 /u
Na 360KB se disketa naformátuje příkazem:
format a: /f:360 /u
Ve druhém případě se disketa používá je do poloviny. Osobně si myslím, že s kapacitou 720KB budou potíže. Originál řadič z XT Intel 8272 neumí seek na stopu 79. V té PP06 by musel být řadič NEC μPD765, ten to dokáže (a k návratu zpět se použije příkaz recalibrate, ze stopy 79 na nulu ovšem 2x po sobě). Mám podezření, že čip v PP06 bude Bulhar (=8272).
Pokud si seženeš univerzální floppy kšandu (na straně mechanik se dvěma konektory hranovými a dvěma PFL34), pak můžeš mít v provozu klidně dvě 5.25", dvě 3.5" nebo kombinaci obou se stanovením A: a B: dle chuti.
Doporučuju DOS 3.2 (podle dokumentace z webu má umět právě 720KB). Verze 3.3 má údajně umět i 1.44MB. U verzí 3.2 a 3.3 pozor na výše uvedený problém s originálním čipem Intel. DOS 4 nestojí za nic a pětka se pro PC XT nehodí, jelikož XT postrádá HMA (high memory area - nelze umístit větší části jádra O.S. do prvního segmentu nad 1MB). DOS 5 umístěný "dole" zabírá místo.
Pokud má mechanika konfigurační kolíky, nastavit jako DS1.
Mám podezření, že pokud se natažený DOS obrací při obsluze diskety na rutiny v ROMce, pojede jen kapacita 360KB.
Petr de Zviqov
Jinak si myslím, že disketa 3.5" formátovaná do poloviny jako 360KB fungovat bude. Jestli po zapnutí XT dojde k pokusu o seek za stopu 39, pak je šance, že bude fungovat i 720KB.
http://historicka.ic.cz/Pc/PP06/images/Img_4679.jpg
ja v mojom konkrétnom kuse mám práve ten NEC D765 AC, totiž moje PP je z psolednej série, dosky sú už červené a majú masku, na prednom paneli je ZVT, nie Tesla
teda akú disketovku mám hľadať? je jedno akú disketovku použijem?
Myslím si, že by fungovalo i tohle minimalistické řešení (viz příloha). Nezapojená "isová" část přímého konektoru nevadí, využívá se jen u IDE, jehož I/O adresy PC-XT nezná (a navíc se dá jumpery úplně zakázat). Takových řadičů jako ten z příkladu jsem měl plnou krabici.
- Přílohy
-
w83765p.jpg- Minimalistický řadič floppy, IDE
- (188.63 KiB) Staženo 149 x
Na tom videu z youtube je vidět, že je tam na kšandě A: 5.25" 360KB a B: 3.5" 720KB. S NECem bez problémů. Je to nějaká vyšší verze DOSu, protože úvodní hlášku "Starting MS-DOS...", starší verze O.S. nevypisují. Z hlavy nevím, jestli se tak hlásí už verze 5.