Trolejbusy,regulace otáček atd.. Info

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
tatramacek

Trolejbusy,regulace otáček atd.. Info

#1 Příspěvek od tatramacek »

Zdravím..
Dámy a pánové prosím Vás
Zajímalo by mne jak funguje celkově regulace otáček motorů případně jaké motory se používaj v trajflích Škoda 14,15 tr ?
Ve Zlíně jich jezdí moc společně s hybridy škoda 24.25 tr - vyvíjené společně s Irisbusem...Tyto trajfly mne taky dostali.. Vzadu dízlák o výkonu 100 kW - motor s turbem a generátorem.. Vždy jak jedu do práce,stáhne sběrače a valí na naftu.. :-) Jak to funguje ? Děkuji. Vcelku se o tuto problematiku zajímám. Za každej příspěvěk budu mega rád :) :wink:
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Těma 100 kW jsi s jistý? Nezdá se mi, že by dokázaly rozhejbat naloženej trolejbus do kopce. To mám v autě o něco silnější, ale to váží jen 1,6 t oproti plnýmu trolejbusu.
tatramacek

#3 Příspěvek od tatramacek »

mno prave ze ve zline se delali spekulace o tom ze ty trajfly nemohli vyjet prudsi kopec.. je tam agregát KIRSCH APU 100 DIPME a ty rozjezdy do kopce jsou opravdu na pováženou a děsně pomalý.. tak info info sem :lol: :wink:
ohryzek36

#4 Příspěvek od ohryzek36 »

Jestli bys chtěl nějaké ucelenější info, tak zajímavý článek je zde - popis trolejbusu Škoda 14Tr17/6M od chlapa, co tyto stroje opravuje pro DP Brno (aspoň mám dojem) - takže má docela přehled :D .

Ohledně zlínských trolejbusů existují i stránky fanoušků trolejbusové dopravy (hlavně fotky a tak), pár jich znám, odkazy se dají najít i na wikipedii , aktuální seznam zde .

Jestli bys chtěl vědět nějaké podrobnosti, tak mám známé jak v garážích DSZO (Dopravní Společnost Zlín-Otrokovice), tak i v opravně pro ČSAD (GO autobusů a trolejbusů), v sobotu se potkáme na fušce, tak se klidně poptám :D

P.S: Jo, tak před hodinou jsem ze Zlína (tak jako každý den) dojel :D
tatramacek

#5 Příspěvek od tatramacek »

poslal sem ti SZ :wink:
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Lukas-Peca »

Ten pomocný motor možná ani těch 100 kW nemá, do kopce to jede opravdu krokem - doporučuju si zajet ráno na Lesní čtvrť nějakým spojem, který jede ke gymnáziu. Jezdí tam 25Tr na agregát. Ten trolejbus se dá pěšky předběhnout a kdyby do někoho narazil, tak se o něj zastaví. Navíc z agregátu se napájí i topení. Je ale fakt, že na lince do Želechovic se 24Tr na agregát po rovině rozjede i na 70 km/h.
Ty agregáty jsou výrobcem určené na popojíždění po vozovně, ale ne na použití v provozu - a ono jim taky dělá hrozně dobře, když se jako úplně studené a v zimě promrzlé nastartují a pak hned honí na plný céres do kopce.
Jinak 14/15Tr mají motor komutátorový a regulaci tyristorovou pulzní, motory jsou u 15Tr dva, každý žene jednu nápravu - prostřední a zadní. 24/25Tr mají jeden asynchronní motor s frekvenčním měničem, je hnána zadní náprava.

forbidden: Ty při rozjezdu používáš plný výkon motoru? Ten dosáhneš a využiješ možná při zrychlování ve vysoké rychlosti na dálnici blízko max. otáček motoru.
První tramvaje měly výkon třeba 4 kW a taky se to rozjelo.

Jinak pro přestavu - cesta trolejbusem na 10 km meziměstské lince ze Zlína do Otrokovic vypadá takto: http://www.youtube.com/watch?v=NkSvaWSxcxI
tatramacek

#7 Příspěvek od tatramacek »

Ahoj Lukine.. Mno prave... zastudena to kokoti honej jak prasata.. staci kdyz jezdim do prace rano do Priluk - jak jezdi jedenactka do Luzkovic... turbo ma co delat aby se vzpamatovalo a nenakopalo jim prdel.. Mno pravda je ta ze ma 100 kW s toho ztraty v kardanu a v pohonnem ustroji daj na kola tak mozna 60 kW coz mas vykon jednickove octavie 1.9 TDI. Ja jel kdysi od Zamku na Skolni a ten trajfl se nemoh ani rozjet..
tatramacek

#8 Příspěvek od tatramacek »

http://www.youtube.com/watch?v=75OOE7mxrFA
Chudáček majinkej.. A to turbo uřvaný :(
PvvS
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od PvvS »

Oni nemaj moc na vyber jak to nehonit do otacek. Holt je pozadovanej nejakej prikon a ten musi agregat dodat , at chce , nebo ne. A u 25tr zivit 2
40kW trakcak , kompresor, hydro, pripadne topeni ze 100kW chrchalku asi neni nic moc . Holt kdyz se udla z abusu trolejbus a pak se do nej rve zpatky diesel...

Tatramacek : skusim projit archiv, nekde bych mel mit regulaci popsanou. Asi ne primo ke 14tr ,ale podobnou. K salinam toho mam vic.
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Zdarec vážení, pokud je ten agregát řízenej stejně, jako u lokomotivy, tak řidič vůbec nemá šanci ovlivnit. Řidič zřejmě ovládá jen elektrickou část a automatika podle spotřeby honí agregát. Pamatuju si, když jezdívaly štreku Jihlava - Brno tzv. motoráky lidově nazývaný "Rakve" - nástupce "kvadra".
Ty dva motory snad znaly jen dva stavy: volnoběh a naplno. Ani MP3 naplno nepřeřvala ten kravál. Má elektrický přenos.
Obrázek

Kvadro má hydromechanický přenos, tak ty motory choděj trochu rozumněji.
Sesi

#11 Příspěvek od Sesi »

Artaban001: :D Přesně, úplně jsem si ten kravál vybavil - volnoběh a pak naplno.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“