Servomotor na svetla bez schematu

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Servomotor na svetla bez schematu

#1 Příspěvek od kybrex »

Zdravím,
chvíli jsem hledal, ale nic moc mi nepomohlo. rád bych se zeptal, jestli jde nějak šikovně odhadnout a vyzkoušet bez toho, abych servomotorek zničil, jak ho správně zapojit. Koupil jsem si 2 servomotory pro naklápění světel, protože ta hydraulika ve feliciích je něco strašnýho :D jenže místo 3 očekávaných pinů na servu jsou 4. Propípal jsem to měřákem a 2 pípají, ostatní navzájem ne. To je všechno, co jsem zjistil.

Tady podle tohoto návodu se to snažím udělat.

Jde nějak bezpečně zjistit, kde je napájení (+12 a 0) a jak fungují ty ovládací piny? Nevím proč jsou 2, jestli to má vlastní zem, nebo je to ještě jinak.
Díky za rady :)
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Nejdřív to vyfoť a dej sem a taky napiš, k jakému autu jsou určené originálně. Co mám tahle naklápěcí serva, mají 3 piny.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
kybrex
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kybrex »

Bylo mi řečeno, že ty serva jsou z octavie 2. Nemám teď po ruce foťák. Foto udělám později.
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Pak ten čtvrtej pin může být "diagnostic" = posílá po něm komfortní řídicí jednotce zpětnou vazbu kvůli kontrole. Máš si koupit serva patřící k "jedničkový fábuli" nebo "octě" - ty jsou standard 3-pinový (+, regulace, -)
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
pepik9

#6 Příspěvek od pepik9 »

Ty motorky v odkazu taky nejsou žádná výhra. Problém jsou tahové potenciometry, které v prostřední třetině nemají většinou spolehlivý kontakt. Potom při nastavení ovládání mimo krajní polohy někdy popojíždějí sem tam, dokud se nespálí. Jediné řešení by bylo časové omezení napájení po změně nebo vypínač.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od kybrex »

Tak jsem zjistil, co to je zač. Je to motorek, co není ten, který je v tom návodu na montáž světel, ale jak je to z octavie II, tak už je řízen po CAN sběrnici z řídící jednotky, takže je to krokový motor, na který jsem nakonec našel datasheet (není to přesně on, ale v podstatě to samý) http://www.joc-motor.com/product/234-st ... 4-02-c6fc/ Co jsem se dočetl, tak bude potřeba sestavit řídící obvod s H můstkama, ale zrovna moc přehled v tom nemám, takže pokud někdo máte nápad, rád si nechám poradit :)
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Nejjednodušší bude, když si koupíš serva do "jedničkové" (= typově starší) fábule nebo octy a tahle nová "CAN-busová" prodáš někomu, kdo je potřebuje. Ta "jedničková" serva stačí řídit napětím z potenciometru, žádné další elektroniky netřeba. V jednoduchosti je síla...
pepik9

#9 Příspěvek od pepik9 »

Pokud máš jen to, co je podobné horní fotce, tak to je jen polotovar, kterej s canbusem zatím nemá nic společného. Na těch spodních fotkách je 5x krokový motorek ovládání volnoběhu a poslední tři jsou na naklápění světel.
Ty starší motrky mají v sobě tohle http://www.datasheetdir.com/TLE4209A+DC ... ontrollers
kybrex
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od kybrex »

EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

Jestli to chceš jen do Feldy, žádný CANový kontrolér se Ti nevyplatí ani imitovat. Opravdu bude jednodušší si tam nabastlit starší "lineárně" ovládaná serva třeba z Oktávky. Vypadají nějak takhle a řídit se dají obyčejným potenciometrem zapojeným krajními vývody mezi +12V a kostru:
Přílohy
IMG_3371a.jpg
(118.04 KiB) Staženo 149 x
IMG_3369a.jpg
(92.62 KiB) Staženo 153 x
IMG_3368a.jpg
(111.21 KiB) Staženo 130 x
pepik9

#12 Příspěvek od pepik9 »

Pokud jde o ten TLE4209, tam se používá obyčejnej komutátorovej motorek, to s tímhle krokovým nejde použít. A taky nevidím snímání polohy (zpětná vazba), možná to dojede na doraz a potom si počítá a pamatuje počet pulzů. Jak říká kolega, nebrat, tohle je na ovládání počítačem.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“