Přehřívání počítače, jak to poznám?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

Přehřívání počítače, jak to poznám?

#1 Příspěvek od CZJKP1 »

Zdravim

Prosímvás mám PC ESPRIMO EDITION P2501 - Fujitsu siemens. Mám tam 2Gb/ram a procesor 3200Mhz

V celém počítači je jeden jediný ventilátor, a to ve zdroji. Zdroj je usazen před CPU, ke kterému vede tunýlek, aby ten vetrák, co je ve zdroji chladil i ten CPU..

Dost často se mi zdá, že je bočnice celého počítače hodně rozpálená..

Chtěl bych se zeptat, kdyby se přehříval PC, bude to ubírat na výkonu (rychlosti PC)?

Jak poznám, zda-li se PC nepřehřívá? Nechci už ztrácet další výkon!

Nainstaloval jsem Everest.

Ale tam mi to ukazuje pouze teploty HDD. Harddisk, co mam v počítači má 27 stupňů, je 80 gigový, je tó nějáký WDC***. Harddisk externí (verbatim, 500Gb), to je nějáký SAMSUNG*** včera ukazoval teplotu 40 stupnů.. A když jsem ho vypnul, tak mi to zhroutilo celé PC, mohlo to být tím, že zrovna sledoval everest jeho teplotu.. Běžně ho vypínam vypinačem, který má HDD zezadu za běhu PC.

Pak mě to ukazuje na liště takt paměti 0.3 a takt CPU 3.2..

Jinak si vzpomínám, že když jsem měl nainstalovaný everest na PC u otce, že to ukazovalo i teploty CPU, a Čipové sady apod.. Myslíte, že když to neukazuje everest, že by to ukazovala jiná aplikace. Nebo to není tedy podporováno?..

Ještě dodávám, že jsem jednou PC čistil od prachu štetcem, a urazil jsem napájecí konektor na HDD. Sice ne ten konektor, co je v HDD, ale ten, co je na kabelu zdroje. Není tam úplně obyčejný, který se běžně používá, ale takový ,,menší" a chatrnější. Na větvích zdroje byl tento konektor bohužel jediný, který jsem urazil. Ale ten HDD má konektor (přípojku) i pro ten obyčejný, běžný, čtyřpinový napájecí konektor, který tam byly ,,volné" a tak jsem to připojil tím obyčejným.. A PC tím fungovalo jak mělo, a dál jsem ton už neřešil.. Nevadí to nečemu, že jsem to takto vyřešil.. Nemůže to např. zpomalovat PC, nebo omezovat rychlost, apod..

Jirka
dj_rizek

#2 Příspěvek od dj_rizek »

Tak vyzkousej SpeedFan,toho pouzivam ja.
Přílohy
Schránka01.jpg
(93.44 KiB) Staženo 81 x
RomanoREPAIRS

#3 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

no, bejt tebou tenhle historický kousek nahradím něčím normálnějším. jsám jsem si koupil HP Compaq DC 7700c za cca 6000 . veden jako kancelářské PC. po lehčím uprgrade je z toho levnější herní pc. V PC mám 3 ventilátory (CPU, PSU, a jeden zezadu ve skříni.) v PC je při běžném provozu doslova zima. ventilátor CPU se točí úplně na minimum. tichý. jeden větrák je zhovadilost. navíc zvýšená teplota v bedně snižuje životnost komponent(hlavně zdroj). bejt tebou se na to PC vykašlu a koupil bych něco vesměs kultivovaného 8-) :)
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

A preco, ked vsetko funguje?
RomanoREPAIRS

#5 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

no, protože se tento počítač už dnes horko těžko uprgraduje (AGP), navíc to tragické řešení chlazení nebo pouze dvě sběrnice pro RAM. nevím, ale toto PC nemá už příliš velkou budoucnost...
RomanoREPAIRS

#6 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

rnbw píše:A preco, ked vsetko funguje?

no, je to jako bych se v obýváku koukal na Teslu Merkur (pro neznalé je to přenosný TV příjmač z konce 80. let). prostě funguje tak na ni budu čučet... toto PC je slabé, má slabou podporu u procesorů a obstarožní MB
RomanoREPAIRS

#7 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

Jinak, Jirkovi bych doporučil minimálně instalaci samostatného chlazení procesoru (jestli to vůbec půjde)
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od AmarokCZ »

RomanoREPAIRS: nebudeš věřit, ale já mám menší výkon než Jirkův PC a ještě jsem zatím nikdy nepociťoval nedostatek výkonu nebo touhu po lepším HW. :wink:
CZJKP1: vyšší teplota může způsobit pouze menší životnost (zejména u HDD), pokles výkonu u CPU je až v době kdy se teplota vyšplhá na úroveň, kdy CPU začne v rámci sebezáchovy omezovat příkon aby se nepřehřálo. Takže se koukni na teploty například ve zmiňovaném SpeedFan a pokud nebudou moc přes 50°C, tak to neřeš. Případně si můžeš do bedny hodit jeden ventilátor pro zvýšení cirkulace, protože ty ve zdroji nemívají moc velký výkon.
RomanoREPAIRS

#9 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

[quote="AmarokCZ"]RomanoREPAIRS: nebudeš věřit, ale já mám menší výkon než Jirkův PC a ještě jsem zatím nikdy nepociťoval nedostatek výkonu nebo touhu po lepším HW. :wink:

tak to bude tím že máte PC jen na internet. poté si vystačíte i s minimem. já od PC požaduji trochu více :wink: :wink:
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od AmarokCZ »

Obrázek
RomanoREPAIRS: tím to fakt není, opomenu-li hry, tak mě nenapadá nic, k čemu by nebyl počítač využívám :pc:
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od CZJKP1 »

Já herní PC nepotřebuju!!! Hry nehraju Vůbec.. Spíše jsem bordelář na soubory, a nemam to roztříděné, a tak n a externím disku je už 90Gb!

Jinak pouze internet, a běžné věci, word, excel, obrázky, PDF, .. Sound Forge, audacity, nero, EAGLE apod..

Stejně, jak už jsem psal. Myslel jsem, že bych koupil upgrade na Vistu nebo 7.. Ale zkoušel jsem spustit verze stažené z netu.. A nejela grafika. A pravděpodobně nejsou ani ovladače na AERO pro Intel(R) 82915G/GV/910GL Express Chipset Family.. Hlavně, že na bedně je psáno Windows Vista capable..
Naposledy upravil(a) CZJKP1 dne 15 říj 2011, 13:09, celkem upraveno 2 x.
RomanoREPAIRS

#12 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

a právě hry jsou to jediné co potřebuje lepší PC :wink:
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od CZJKP1 »

Tak vážení, zkusil jsem speedFan, už jsem to viděl nainstalovaný u kamaráda.!

Tak tady je screen.. Je to v pořádku? Je to nějáké divné, oproti tomu screenu co někdo přidal..

Ale mam pocit, že ten PC je po delším provozu takový ,,unavený" a zbržděný..
Přílohy
SPEEDFAN.JPG
(41.16 KiB) Staženo 70 x
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od AmarokCZ »

CZJKP1: a to je ten problém, VISTA CAPABLE znamená, že na tom Visty pojedou, ale mizerně.
Ten screen určitě v pořádku není, na některém HW se mi taky stalo, že to teploty nezobrazovalo. V těchto případech jsem vždy použil program Sandra nebo Aida (nebo jiný podobný).
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od CZJKP1 »

Takhle vypadá ten větrák na procesoru.

http://www.palmtechnology.co.uk/store/m ... su0367.jpg

Dokonce je tam vidět na tom zdroji ten černý konektor, na HDD, který se mi podařilo urazit.

Nemam momentalně penize, abych si pořidil jiny PC.. Mimo jine problem je, ze v tomto pc neni ani milimetr místa pro pořádný větrák na CPU.. Uplně nařachatý.. Porty na ram mam plne, PCI taky.. Spousta kabelaze, hlavně před CPU je zdroj, a tak i kdyby to nebylo nařachané, tak by byl problém

Pořád ještě nemam penize za ten telefon, který mi v prodejne vykoupali..
Naposledy upravil(a) CZJKP1 dne 15 říj 2011, 13:50, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“