Feromagnetické měřicí ústrojí -zvýšení citlivosti

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PavelFF

Feromagnetické měřicí ústrojí -zvýšení citlivosti

#1 Příspěvek od PavelFF »

Mám starší ručkový feromagnetický přístroj - ampérmetr s rozsahem třeba 50A. Je na 10x vyšší proud, než potřebuji. Provedení se dvěma vzájemně se odpuzujícími plíšky.
Kdybych chtěl snížit rozsah na desetinu (5A) , stačilo by do prostoru, který zabírá původní vinutí, namotat 10x víc závitů slabším vodičem?

Pokud zachovám původní součin I x n (Ampér x závit) , bude se ručka chovat stejně včetně průběhu nelinearity? Pouze místo 50A budu měřit se stejnou výchylkou 5A.

Nebo je v tom nějaký další vliv? Může být zásadně důležitá nehomogenita pole, způsob vyplnění prostoru pro vinutí,a co já vím ještě? Protože tak pěkně jako originál to nenamotám.

Tady je k tomu trochu teorie - obr.1-3:
http://www.ueen.feec.vutbr.cz/cz/images/stories/images_laboratory/MPQ1/Lab_navody/MPQ1_2010_U1.pdf
Bernard

#2 Příspěvek od Bernard »

Teoreticky by to mělo fungovat, v té derivaci lze L nahradit výrazem N²/Rm, takže výchylka se odvíjí primárně od změny Rm, a Rm je dané především konstrukcí magnetického obvodu. Prakticky to však asi ovlivní rozptylový tok jiného uspořádání cívky. Taky mám podobný starý přístroj s rozsahy 1, 5, 25 A. A stupnice pro 25 A má trochu jiný průběh, takže přesná úměra tam asi nebude.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Habesan »

PavelFF píše:Protože tak pěkně jako originál to nenamotám.

V rámci RVHP prý byla Metra Blansko donucena předat výrobu někam na východ, snad do Rumunska. Stejný materiál, stejné postupy. Ty přístroje měli prostě horší kalibrační křivku...
PavelFF

#4 Příspěvek od PavelFF »

Pro informaci:
Učinil jsem zamýšlenou úpravu na dvou kusech měřidel MP80 do 50A.
Původní jednovrstvé vinutí mělo 7 závitů vodičem o průměru asi 2,8mm. Takže 50A x 7závitů = 35Az

Jeden měřák jsem přemotal na 5A (70závitů), druhý na 10A (35závitů).
V principu to funguje dobře. Bohužel v mém případě původní měřidla měla uvolněný (pootočený) seřizovací kroužek a navíc si nejsem jistý, jestli jsem nenamotal o závit či dva méně. A původně jednovrstvé vinutí se změnilo na několikavrstvové a zaplnilo celý volný prostor. Takže souběh se stupnicí se nekonal.

Vůbec se mi nepodařilo znovunastavit souběh se stupnicí. V jednom bodě to je bez problému, ve dvou krajních bodech jažtakž, ale uprostřed je odchylka mimo třídu přesnosti.
Stupnice je silně nelineární a ručička se chová nevyzpytatelně. Ručka má dva praporky jako protizávaží a ty se mohou přihýbat a přidává se na ně cín jako zátěž. Trochu jsem se do jednoho vyvažování pustil (chyba!) a dopadlo to bledě. V Metře na to museli mít někoho hodně zkušeného. Druhý kus je jakžtakž dobrý. Nakonec pro každý přístroj natisknu individuální stupnici a bude.
Dělám si střídavý zdroj s regulačním trafem a oddělovákem, tak chci vidět efektivní proud.

Bernard píše:...... Taky mám podobný starý přístroj s rozsahy 1, 5, 25 A. A stupnice pro 25 A má trochu jiný průběh, takže přesná úměra tam asi nebude.
Vysvětluji si to tím, že vinutí pro 25A bude samostatné a fyzicky leží trochu jinde než slabší vinutí. Takže tvar magn.pole bude v prostoru magnetovaných plíšků trochu odlišný (?).
PavelFF

#5 Příspěvek od PavelFF »

Smazáno. Omylem posláno 2x.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“