2) Na vybratej doske plošného spoja nie je známka žiadnej spáleniny, prerušeného plošného spoja či ného poškodenia
3) Pripojenie 220V oživilo kontrolku (reaguje na DO - prepína červená/zelená).
napätia napájacieho zdroja sú zhruba v poriadku: 21,9V miesto 18V, 129,8V miesto 109V, +12V, +8V, +5V OK a 13,8V pred TDA 8138, keďže zdroj pracuje bez záťaže (konektor horizontálnych vychyľovacích cievok je odpojený)
4) Podozrenie na VN trafo, BU 508DF a priľahlé súčiastky. Keďže nemám rád veci čo "kopú" a horia, návšteva internetu a náhodné nájdenie fóra elektroworld.
5) Dvojhodinové študovanie príspevkov s použitím rôznych kľúčových slov a objavením všmožných odťažitých tém, okrem hľadaných faktov
6) Ako možné zdroje problému identifikované: skrat vývodu 1 na kostru vo VN trafe, medzizávitový skrat 1-10 VN trafa, prebitý kondenzátor C407, C404, C406, alebo C410, prerazená dioda VD403, alebo prerazený tranzistor VT401
7) Na prvý pokus nájdená prerazená spätná dioda tranzistoru VT401 BU 508DF (keďže priechody BE a CB sa chovajú ako diody)
9) Filtračný kondenzátor TDA 8143 v poriadku (220 uF)
10) Na VN trafe žiadene vizuálne stopy poškodenia a namerané nasledovné hodnoty: 1-10 3 mH / 1.2 Ohm, 4-5 0,2 mH / 0.2 Ohm, 3-8 40 uH / 0.1 Ohm
11) Ostatné súčiastky zatiaľ nemerané, žiarovka nepripájaná
--------------------------------------------------------------------------
Prosím prípadných expertov z praxe o odpovede na nasledovné dve otázky:
A) je pravdepodobné, že výmenou VT 401 BU 508 DF a jeho bázového kondenzátora C403 220 uF bude závada odstránená, alebo skúsenosti s touto rodinou televízorov hovoria aj o pravdepodobnosti potreby výmeny iných súčiastok ? (TDA 8143, kondenzátory, odpory, apod.)
B) môžem predpokladať, že VN trafo je v poriadku ? (zaujímavé, že nikde neviem nájsť nejaký návod nejakého jednoduchého off-line testu, resp. základné elektrické parametere - odpory, kapacity, indukčnosti - pritom z diskusných príspevkov vyplýva, že sa zjavne jedná o jednu z najčastejšie vymieňaných a pritom najhoršie dostupných súčiastok)
--------------------------------------------------------------------------
Nie som opravár, nepracujem v elektrotechnickom priemysle (ani som nikdy nepracoval) a predmetný televízor je môj vlastný (dosluhuje v detskej izbe).