Atmel AVR sinusový střídač a FB
Moderátor: Moderátoři
Atmel AVR sinusový střídač a FB
Tiny: int.osc 8MHz a PLL pro PWM (15kHz).
střídač: můstek 4x5 IRF44Z, buzený přes TLP250
trafo: primár 400V sekundár 24V umotaný na 15V.
Generuje se INT při T1MAX, kdy se bere hodnota pro další pulz ze sinusové tabulky, kde je předpočítáno 156 pulzů půlperiody.
Na flexu to fuguje při nastartovanym autě dobře, ale při jízdě na baterku samozřejmě klesá i výstupní napětí.
problém je se zavedením zpětné vazby, tedy jak upravit výstup tabulky podle FB pro generování PWM tak, aby to nesežralo 10us, když se to má počítat 15000x za sekundu.
Pokud by to trvalo déle, bylo by potřeba to přepočítat do RAM, které je ale na Tiny26 na tohle málo.
Nápad?
o čtvrtperiodě jsem uvažoval, ale vzhledem k tomu že už komutace zabere 10us jsem to zatím vzdal.
Mám už FB zavedenou z 230 přes optočlen na AD, který mi vzorkuje v maximu půlperiody, takže hodnota by byla. Jen nevím jak to dělit, když to umí dělit jen dvěma.
Edit:
měří to samozřejmě i napětí baterie, zobrazuje její stav a vypíná při poklesu pod 10,5V.
Jenda_KL píše:vzhledem k tomu že už komutace zabere 10us
Co si mám představit pod tou komutací?
Násobiť 1.00 1.25, 1.5, 1.75 2.00 je jednoduché
čo trvá:..0......3......2.....4.......1 taktov.
Možno sa to nebude dať použiť, kvôli prezentácii dát.
Potom ešte 9 polohový "prepínač" bol výhodný, ale nejaký ten tak by to trvalo dlhšie(max 6 taktov). Musela by sa vypočítať a prirátavať aj 1/8 .
Sedemnásť polôh je už asi zbytočnosť, ale do desať taktov vy sa dalo zmestiť.
tých 7,5V aby sa to dobre počítalo, mohlo by to byť aj 8...16V
2/ cez ijmp 2 takty.
+Niekoľko taktov na začiatku periódy sínusovky (vtedy by som nič nenásobil 0*(1...2)=0, ale spočítal adresu výpočtov pre IJMP s meraním batérie. AD by meral Vbat-7,5V. Do výpočtu adresy sa použijú iba 4 najvýznamnejšie bity.
A nakoniec... píše, že má na to 10µs a meranie a s tým súvisiace zabezpečenie musí robiť tak či tak nezávisle od spôsobu násobenia.