Citroen ZX a špatný brzdy

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Citroen ZX a špatný brzdy

#1 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mám tady jednu ne-elektro záhadu, ale třeba to někdo zná.

Starej Citroen ZX 1.6i - vyměněný kotouče vpředu, prasátka a pakny vzadu, lanko od ruční brzdy a bovden taky. Pedál od brzdy na sešlap tvrdej, brzdy bez zavzdušnění, kapalina vyměněná.

Jenže on se chová tak, že to přes tvrdej pedál občas spíš přidá než zabrzdí (jako kdyby brzdy zůstávaly viset přibržděný a při sešlapu povolily) nebo jsou brzdy měkký. Víceméně náhodně.

Dva nezávislí automechanici to prohlídli, prý je všechno v pořádku, jen to občas nefunguje....

Já mám poměrně dost práce, takže se v tom teď nechci vrtat.

Na vadnej posilovač to nevypadá, ale kdoví, nejsem automechanik.

Máte nějakej nápad ?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Killroy
Moderátor

#2 Příspěvek od Killroy »

Měl jsem Peugeota i Citroena (Xsaru). Starší frantíci tohoto koncernu obecně mají mj. jednu neřest na brzdách = časem jim zarůstají hadice vedoucí k předním brzdičům. Výsledek je, že to nebrzdí (neušlápneš to), anebo naopak to zůstává po prudkém prošlápnutí viset a prase se nevrátí. V tomto stavu pak ten kotouč klidně rozžhavíš za jízdy až doběla.. (stalo se mi). Pomůže jen výměna těch brzdových hadic a následné odvzdušnění. Automechanici co dělají CIT/PEU tohle dobře znají.
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
xxxe

#3 Příspěvek od xxxe »

To ti přidá ale když jedeš skoro na volnoběžný otáčky se řazazenou rychlostí a šlápneš na brzdu ne?To je tím jak klesne podtlak a motor si přidá otáčky.Vyzkoušej to při volnoběhu šlapat na brzdu a uvidíš nebo uslyšíš že se zvednou otáčky motoru.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Dík za rady, já na to zítra mrknu. To auto mělo být dávno jako rezervní na občasný poskakování po blízkém okolí a místo toho s tím jezdí moje milá stylem brzda-plyn a podtočeným motorem s neustálým řazením, takže podle toho to auto taky vypadá.

Když dostane za úkol to nechat zkontrolovat a poladit, aby to ještě aspoň jednou prošlo technickou, končí to takto. Na tohle sice řešení je, ale brzdy jsou brzdy...
]
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Budeš měnit oba modely ? :D :D
p32

#6 Příspěvek od p32 »

Budou to ty hadičky u kol, ale to by ti schopnej mechanik měl poradit. Pokud to není mechanik co umí točit jen volantem. Před 3 týdny jsme na stejném autě měnili destičky, takže vím náhodou o které se jedná. :wink:
Bernard

#7 Příspěvek od Bernard »

Asi trochu zneužiju toto vlákno, s prominutím. Měl jsem Citroen C5 (stále jezdí v širší rodině), a ten měl tu nectnost, že se mu někdy v garáži jakoby přilepily brzdové kotouče k špalíkům a nedalo se rozjet. Až při surovém škubnutí spojkou se ozvala rána, kola se uvolnila a bylo to zas ok. Ve značkovém servise se tvářili jak nevěřící Tomáši, že dokud to neviděj na vlastní bulvy, nemůžou se vyjádřit. Má snad někdo na EB s tímto nějakou zkušenost?
jogo

#8 Příspěvek od jogo »

U Citroenu technici priznávajú ako slabší článok práve tie nešťastné brzdy..
Z ich úst bolo počuť aj, že istý čas sa dodávali napríklad krivé kotúče..
A to je Francúz inak pedant..
pepik9

#9 Příspěvek od pepik9 »

Kromě těch hadiček můžeš pro klid duše ještě zkontrolovat, jestli je v pořádku hadička podtlaku a zpětný ventil, pokud tam je.
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Bernarde, nemá to něco společného s tím dvousetrvákem ?
Bernard

#11 Příspěvek od Bernard »

Ve vnitřnostech aut se moc nevyznám, takže té otázce nerozumím. Je tam motor 2.0 HDi a hydropneumatické pružení. K tomu jevu "přilepení" dochází po delším stání, třeba přes víkend, nikdy jen od večera do rána.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ZdenekHQ »

A k tomu mýmu - prostě chybí tlak pro zadní kola, předek brzdí daleko víc. Ale samotný bubny vzadu brzdí, když se zatáhne ručka, je to o držku.

Je to dvouokruhovej systém, ale nemůžem (hlavně on) najít nějakej omezovač tlaku, kterej by se dal nastavit, aby se srovnal před i zadek. Já jsem mu říkal, ať dá na přední hadice svorky...

Hadice jsou vyměněný.
]
pepik9

#13 Příspěvek od pepik9 »

Pokud není u zadní nápravy zátěžovej regulátor, tak podle pověstí může být omezení tlaku zabudováno přímo v zadních prasátkách (ale něco takovýho jsem ještě neviděl). Asi něco podobnýho, jako mělo favo přímo na hlavním válci.
mirosne

#14 Příspěvek od mirosne »

pepik9 píše:podle pověstí může být omezení tlaku zabudováno přímo v zadních prasátkách

Alebo sú vadné gumičky v hlavnom brzdovom valci,poprípade je valec zodratý.
Pozdravujem Vás, Miro.
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Bude to ten omezovač , nelaboruj s ním a jestli chceš s tím autem jezdit , tak ho tam dej bez přemýšlení . Ale at ho tam dá někdo , kdo rozumí tomu , co zátěžák dělá . Testni ho (maníka) , co reálně se v něm (zátěžáku ) děje . Tedy zozhýbání pístků , pokud jsou přirezlý , dělá divy . Nyní jsem provedl se svým dvorním mechanikem na šádyně a ať se de felda s posilovačem bodnout . Mně to zase silně tahalo do příkopa .
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“