Frekvence měniče
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Frekvence měniče
Další otázka se týká doby náběhu výstupního napětí. Momentálně tam mám asi sekundovou prodlevu, než naběhne na plných 230 VAC, je to takovej PWM softstart, hlavně kvůli zachování vysoké citlivosti a co nejkratší reakční době nadproudové ochrany. Může ten delší náběh vadit? (samozřejmě se mi hlavně jedná o spínané zdroje).
Díky
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Nižší napětí spínaným zdrojům nějak zásadně nevadí - buď zdroj neběží, nebo je na výstupu malé napětí, ale to bude jen krátkodobě, takže by to mělo být v pohodě.
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Tou vyšší frekvencí účinnost určitě zlepšíš.
Pokud to bude obdélník 100Hz, tak podle mě třeba PFC nebude fungovat vůbec (kvůli obdélníku)...
Obdélníkem 250Hz jsem doma nějaké malé spínané zdroje (flyback a jeden ATX) napájel a bylo to bez protestů.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Z měniče snad generátor dýmu nebude, už jsem s ním zkoušel všechno možný a ochrany vypínají spolehlivě a rychle.
forbidden píše: ... Otázka je, může třeba 100 Hz vadit? Třeba aktivnímu PFC? Do kolika Hz je běžný síťový trafo použitelný?
100 Hz by vadit ještě nemělo, zvýšíte sice ztráty vířivými proudy, ale snížíte sycení trafa. Výš bych už ale nešel, to by chtělo pak tenčí plechy. Třeba v býv. ruské voj. technice se používalo 400 Hz, trafa byla malá, ale měla plechy asi 0,2 mm tlusté namísto obvyklých 0,5 mm.
Samzřejmě ind. motory potřebují svých 50 Hz pro zachování otáček a některé holicí strojky mají kmitající část mechanicky laděnou na 50 Hz.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele: