Ventilátor topení Citroen Xantia

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
CERT_z_Bx

#16 Příspěvek od CERT_z_Bx »

A tak mne napadlo, tak jako tak, to musí z auta zase ven, tak bych kouknul zda je tam ten kulatej baznekl, termistor, bez něj by to mohlo dělat tuhle rotyku co ti to dělá. Rozhoď t a dej někam pár fotek, rub a líc tišťěného spoje
procesor

#17 Příspěvek od procesor »

Cez ten disk je asi zavedená spätná väzba do riadiacej jednotky, alebo je to len na kontrolu teploty. Mne to vychádza tak, že je to riadené PWM moduláciou. Inak si neviem predstaviť ako by sa ovládalo to relátko. Pod tou živicou je dvojtranzistorový klasický schmitt triger-komparátor. Ak by to bolo riadené analógovým signálom muselo by to mať bázy napájané cez odpor. Lenže tu je to priamo vedené z báz do RJ.
Tá súčiastka (béžovej farby) z vrchu je zrejme kondenzátor. Ten by mal potláčať rýchle zmeny napätia na motore aby to tak nerušilo.
fana

#18 Příspěvek od fana »

Tak jsme teťka vylezli z garáže a prostě všechno vyčištěné a propájené a nic :roll: takže jsem si od kolegy z xantia fóra objednal jinej ventilátor.
Jinak každopádně všem děkuji za pomoc a ochotu a ať vám to tady šlape.
Díky Fana
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

Už jsem to řešil zde http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=38658 no a v jiném vlákně se řešil ten trand , dokonce tam kilroy popisoval přesně co se dá dát , ale nemohu nasviňu nalézt , tm jsem snad i ával foto té SMD drobotiny . :nevim: .
pepik9

#20 Příspěvek od pepik9 »

U starších citroenů pokud větrák někdy šel a někdy ne, tak byl problém ve spínací skříňce, napájení větráku šlo přes ní. Ale u xantie 2 už by to mělo jít přes relé (ale i to může být špatné). V kazdým případě je třeba zkontrolovat, jestli tam vůbec proud jde.
http://www.xantiaclub.cz/view.php?cislo ... 2004080501
BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

procesor

#22 Příspěvek od procesor »

Hmm. Tá schéma je presne ako z tejto dosky. Čo sa tu rieši.
Stále som sa motal okolo tranzistorov pripojených emitorom na BAT a motor na kostre. Kua. To som len tak platonicky skúšal to riadenie. (Kdesi čosi Hill pripomenul, že motor je spojený s kostrou a na moje staré skúsenosti si už ťažšie rozpamätávam :D )
Takže takto to ide pekne analógovo. Tie čo som opravoval nerobili problémy. Výmena trandou a šlo to.
fana

#23 Příspěvek od fana »

Tak vás znovu všechny zdravím :D A začínám na novo,ventilátor už mám,maká super na všechny rychlosti,Ale je z angličana a tudíž frčí obráceně(vrtuli sem přehodil ).Šmejdil jsem všude možně,psali že se dá přepólovat,ale nikde a nikdo nenapsal jak to udělat.S otcem jsme přehodily + a - a výsledek,točí se dobrým směrem,ale na max rychlost bez možnosti regulace.Prosím prosím o jaké koliv info,nápad a nebo radu :shock:
Zatím díky Fana
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

Neviem, aka je konstrukcia toho motora, ale je dost mozne, ze sa to coskoro rozsype pri otacani opacnym smerom...
fana

#25 Příspěvek od fana »

No co jsem četl tak ty co to dělali tak jim to normálně makalo
procesor

#26 Příspěvek od procesor »

Lebo máš tie tranzistory po smrti (aspoň jeden má šlus), stací to pomerať medzi C a E diódovým testom (multimeter ukáže 400-600, alebo 0,400....0,600 a v opačnom prepólovamí meráka 0L-nekonečno)
Stále tu píšeš útrkovité informácie, ale nejaké hodnoty z meraní ...kde nič, tu nič.
Ani raz tu nezaznela hodnota vstupného napätia, ktorá ide z riadiacej jednotky klikatizácie a jej zmeny podľa nastavenia ovládacími prvkami.
Možno zbytočne sa opravuje ventilátor a jeho výkonový člen a chyba múže byť inde.
Kde to je ...to sa nedá vyveštiť z informácii, ktoré sa tu poskytli.
fana

#27 Příspěvek od fana »

Chlapi moc se omlouvám za zmatky,jestli to není problém tak mi polopaticky(pro blba jako já) napište co a jak kde teda naměřit.Jinak momentálně řešim spíš to jak otočit chod toho ventilátoru.Jdu přehodit znova + - a zkusim jestli ta regulace poběží.
fana

#28 Příspěvek od fana »

Tak jsem to přehodil zpět a ventilátor maká na všechny rychlosti bez problémů,ale na obrácenou stranu než potřebuju.Takže se tedy zeptám znovu,dá se změnit směr otáčení??Děkuju Fana
procesor

#29 Příspěvek od procesor »

Motor s permanentnými magnetmi sa jednoducho prepne do opačného chodu prehodením + za - na svorkách motora, !!nie na module!!.
Tam to musí ostať tak ako to je zapojené inak zhorí modul.
fana

#30 Příspěvek od fana »

Tak takhle mi to psal ještě kamarád,takže asi pravda.Až dorazí mamina z nákupu tak se do toho dám a pak písnu co a jak.Zatim dikes
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“