V holícím strojku jsou 2 Ks nabíjecích akumulátorků AA s páskovými vývody. Jejich nabíjení trvá 30 minut. Mohu nahradit tyto akumulátory běžně prodávanými NiCd články? Jedná se mi o to, zda obyčejné články vydrží velký nabíjecí proud, než ty s páskovými vývody.
Nevidím v tom přímou souvislost. V GESu ti přibodují vývody i na články, které by 30 minutové nabíjení určitě nesnesly. Jejich použití bych neriskoval.
Měnil jsem v Braunu 2x akumulátor, byla tam jen jedna tužka. První výměnu jsem udělal za NiMH a to byla chyba. Dlouho nevydržel. Druhá výměna za NiCd, to už bylo lepší, ale i tak to výdrž originálu nemělo.
Je potřeba shánět aku se SINTROVANÝMI ELEKTRODAMI - známé z modelařiny. Nemají elektrody s masivního kovu nebo svinuté fólie, ale udělané ze slisovaného a následně vypáleného (= SINTROVANÉHO) kovového prachu. Tím se několikanásobně zvětší aktivní plocha elektrod a akumulátor tak snáší velice drsné zacházení co se nabíjecích i vybíjecích proudů týče - není problém takový článek nabíjet proudem 10C a vybíjet ještě větším ... Podobné se používají v nářadí, takže bych se ptal ne v GESu, kde nabodují pásky klidně i na zinko-uhlíkovou baterku, pokud za to dostanou zaplaceno, ale třeba u Fulgur-Battmannů a v podobných firmách, kde se akumulátory a repasí akupacků zabývají profesionálně a hlavně - KDE O NICH NĚCO VĚDÍ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Nabíjení bývá řešené většinou sériovou tlumivkou a jednou diodou - filtrace není, nabíjenému článku nevadí impulsní proud = půlvlnné usměrnění. Často bývá přerušená ta tlumivka nebo jsou blbé kontakty ve vypínači chodu - ten bývá řešený jako přepínač, aby se článek mohl nabíjet jen v době, kdy se netočí motorek...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!