Porucha kotle VIADRUS G 27 ID
Moderátor: Moderátoři
Porucha kotle VIADRUS G 27 ID
již pár let mě trápí porucha kotle výše zmíněného.
Vždy na začátku topné sezóny při prvních zapnutích (sepnutý prostorový termostat) kotel naběhne, hází zapalovací výboje, zapálí se, ale nevypnou se zapalovací výboje a po pár sekundách automatika kotel vypne do poruchy. Po asi minutě (lze urychlit horkým vzduchem do spalovacího prostoru) lze tlačítkem "vypnout" poruchu a situace se opakuje. Postupně se pak kotel rozchodí (po několika dnech, kdy se závada ještě opakuje a postupně se snižuje počet opakování, potřebných pro rozběh).
Kdesi jsem nalezl, že bývá navlhlé čidlo plamene (kotel ve vlhkém sklepě - při topné sezóně se sklep vysuší a je to celou zimu OK). Výměna elektroniky nepomohla.
Dotaz zní - pomůže výměna čidla plamene nebo je to dáno vlhkým prostředím a je nutno se s tím smířit?
Díky za odpověď!
Michal
- kevin_mitnick
Zatopeni se povede na prvni pokus a kotel slape az do jara. Nez jsem to zacal delat ja, tak tam pokazde byl servisak na nekolik krat a pokazde stahnoul starousky nejmin o tisicovku i dve...
Já to poslední dva roky řeším horkovzdušnou pistolí.
Dnes jsem ale ještě zjistil, že jedna elektroda je navíc uvolněná v porcelánu, půjde tam nová.
Výměnou elektroniky jsem to řešil před pár lety, po její výměně to chodilo, ale jakmile to zas den netopilo, navlhlo to znovu (i ta nová).
Instaloval jsem do sklepa i ventilátor (přívod vzduchu volným komínem - kvůli kotli) s čidlem vlhkosti, ale na kotel bez vlivu.
- kevin_mitnick
Michal
Můžeš mi upřesnit ten "filtr", přes který saješ vzduch ke kotli? Já mám jen okénko s ventil. mřížkou ven + onen komín.
Jen doplním, že zapal. elektroda je uvolněná v porcelánu a vrglá se v něm, ionizační elektroda byla zas předchozím majitelem ohnutá a kontakt zrezlý.... Už mi jdou nové, tak uvidíme, poruchy jsou zatím denně, po pár resetech chyby už kotel naskočí a topí celý den.
Je to trochu OT...ale nemá tu někdo zkušenost s odvlhčovacím systémem DRYMAT?
filtr ke kotli byl zbastlen v domácích podmínkách, je to plechová bedna, z níž z níž saje kotel a jsou na ní osazeny 4 automobilní vzduchové filtry (myslím, že z Favorita, nějaké ty kulaté) v bedně jsou díry a filtry jsou přitaženy kotouči z plechu. Více filtrů bylo voleno proto, aby nedocházelo k významnému nárůstu sacího odporu při zanášení filtrů prachem. Při standardním nasávání kotle z venku se žádné filtry nepoužívají, ve sklepě se ale občas provozuje hoblovka a pásová pila, takže prach tam je a takto nejde do kotle. Pokud bys něco podobného dělal, tak hlavně pozor, aby byl do sklepa dobrý přístup vzduchu, my máme sklep přímo spojený se schodištěm, kam vede dostatek netěsníchích oken a dveří z bytů a půdy. Hlavně se ale podívej, co ty okapy, ať už tvoje nebo souseda.
Michal
Okapy u nás jsou nově svedeny do kanalizace, tedy v poho. U souseda to bude možná maličko problém, ale neřešitelný. Vlhkost je částečně způsobena stékáním vody z chodníku (dům je stará řadová zástavba v historickém centru - problémy s vodou resp. vlhkostí mají všichni sousedi).
Mám už nové elektrody, namontuju a uvidím. Asi zvolím za rok metodu kevina_mitnika, je to asi to nejrozumější.
Díky všem!