Programování firmware - úplný začátečník
Moderátor: Moderátoři
Programování firmware - úplný začátečník
V současné době programuji profesionalně už mnoho let SW pod Win. Pouzivam VisualBasic.
V současné době řeším výrobu nového komunikačního zařízení pro implemantaci do mého současného systému.
Jde mi o to, že potřebuju naprogramovat Firmware pro to nove zarizeni. Nikdy jsem neco takového nepotřeboval a nevim kde zacit - samozrejme si muzu vyrobu FW zadat, ale verim, ze se to dokazu naucit i sam - casu na to mam dost a vzheledem k planovanému dalšímu vyvoji a zmenám to bude dlouhodobá zalezitost a radeji mam vsechno pod kontrolou sam.
Prosim tedy o radu kde zacit:
- v jakem jazyce se vubec FW programuje
- jak se pak program "nasype" do mikroprocesoru
- rozumi ty mikroprocesory stejnemu kodu univerzalne, nebo se musi vsechno psat na miru pouzitemu typu, vyrobci...?
Omlouvam se za takovy jednoduchy dotaz, ale nejak nevim kde vubec zacit hledat.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
- Pomocí programátoru.
- Program se píše, zvlášť v asm, pro konkrétní typ a výrobce, většinou není program bez úprav přenositelnej ani v rámci jedné řady mcu. V C to bude snad lepší, kompilátor se o to snad postará.
Co je to vetsi projekt? Pro predstavu toho co potrebuju:
Zarizeni ma nekolik vstupu ze kterych se budou vycitat vystupni urovne ovladacich prvku a bude tam GPS modul pro informaci o poloze a GPRS modem pro odeslani k nam.
Je to velky projekt nebo maly projekt?
Jsem zvyklej z VB si program debugovat, pozastavit, zjistit promenne, vytvorit testovaci exe, atd...
Nebo to takhle s tvorbou FW nefunguje?
RS232 to ma ale pouzivame ho jen zcela vyjmecne v ojedinelych pripadech. Samotne soucastky na vyrobu HW jsou v cene cca 200 USD. takze tam urcite neni nejaky obyc 8bit PIC za 50,- Podrobnosti k nemu ted po ruce nemam - nejsem v praci. Na trhu jsou i podobne vyroby made in china v koncove cene do 100 USD ale bohuzel spolehlivost, kvalita a pozadovane paramtetry a pracovni podminky... zkratka je to pro nas nepouzitelne. tak chci zustat u overenyho kvalitniho zarizeni.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
voitano píše:Pokud je Ti blízký basic, zkus tyhle stránky a jejich vývojové prostředí http://www.mikroe.com/ mají i hotové knihovny + demo je funkcní zdarma myslím do 2kB kodu
tak tohle se mi libi... to bych snad ani nemusel studfovat neco extra noveho...
mas s tim nejake zkusenosti?