Jaký předzesilovač pro magnetodynamiku SHURE
Moderátor: Moderátoři
Je to dobrá zpráva, protože mam málo času, rodiče mě honí spát, a zrovna nemohu ty pitomé patice najít na strankách...
Prostě je tam zafetuju a po pr..
-------------
To mé MAB stojí 10,- to z gesu 17,-
-------------
Tak dneska mi to promiňte, ale už sem opravdu nasranej!!
Vzhledem k tomu, že jsem zjistil, že má GES toho nízkošumového pouze tři kusy. Tak když jsem jel ze školy tak jsem šel napred do GM (protože ho mam ve smeru cesty domů napred) Tam sem koupil 2ks NE verzi P a taky to LF (protože na to vcelku spěchám, a nemam čas čekat až to někdy objednají v TIPĚ- to MAB) Jel jsem do GESu, kde mě příšerně nasral, Na netu bylo že mají 3 kusy, on se omlouval že bohužel se někam ztratily nebo zmizeli apod, ale měl z toho příšernou legraci, byl to nějáký mladý trotl..Kdybych na to tak nezpěchal!!!!Mam chuť na ně poslat Českou obchodní inspekci, ve věcech by měli mít pořádek...Teď přemejšlím kam je pudu sehnat, potřebuju to co nejrychleji a GM je nevede
I když - spíše jsem čekal, že neseženeš ten Bi-FET OZ.
Přesto nechápu, proč se rozčiluješ - při prodávaném sortimentu součástek by obchodníci museli mít ve skladových zásobách navrážených daleko víc peněz. A taky daleko víc šuplat na jednotlivé typy.
Tak si evidují, kolik se čeho prodalo za nějakou dobu, a podle toho se stanovuje přibližná zásoba na prodejně. Asi jich tam za poslední tři měsíce moc neprodali.
Jo, a, když diskutuješ sám se sebou, tak aspoň přidávej pokračování do jednoho příspěvku. Zatím ti je sloučím, příště budu mazat.
A až to bude "to ono" tak se pustí do Actidampa Mk3 nebo 4.
A kutilmile - nelituju tě
Nota bene, mají-li se na něm přehrávat silně šumící šelakové desky s kmitočtovým rozsahem sahajícím někam do 10kHz, to v lepším případě, byly-li málo hrané a ještě na podobném nebo lepším stroji, než je ten Dual.
Takže i korekčák osazený OP27 zcela vyhoví (nemluvě o tom, že by měl mít spíše charakteristiku AES, než RIAA, zvlášť, jsou-li desky vyrobené před rokem asi tak 1955 - tehdy se těch charakteristik používala spousta, proto zmiňuji tu univerzální přehrávací charakteristiku podle Audio Engineering Society).
A na jinou charakteristiku přestavovat Actidamp... no, šlo by to, ale vyvstává otázka efektivity takového řešení i autenticity zvuku.
Protože ty desky se původně přehrávaly určitě někdy a někde také magnetodynamickou přenoskou s pohyblivým magnetem nebo aspoň kotvou, jejíž výstupní signál se korigoval nejrůznějšími metodami, nejčastěji však pasivním korektorem.
Tak jsem dnes dostvěl můj vytoužený, ACTIDAMP. Nakonec jsem se rozhodl pro tu dvojku, protože je nejjednoduší a byla mi tu doporučována.
Když to připojím, tak to dost hlasitě ,,vrčí" a hudba je slyšet v dáli, když přepnu přepínač MM/MC vrčí to ještě více... Dělají mě to oba kanály, a tak mam obavu, že někde došlo ke stejné chybě.
A) Zdroj jsem použil symetrický jak je doporučeno, koupil jsem trafo v GME značené 610-778, dává tedy 2x9V a necelých 200mA, což by dle všeho mělo být dostačující pro napájení obouch modulu, naprázdno má dávat 16,5V a z těchto důvodů jsem nekupoval trafo, které by dávalo vyšší U.. Jako usměrnovací můstek jsem použil ten do 1,5A, který je v nabídce za cca 3,50Kč, a je s delšímy vývody. Zdroj jsem tedy zapojil takto.
http://www.thisplay.estranky.cz/img/pic ... schema.jpg C1, C2 1000uF/32V
Přičemž + jsem napojil na +18V, - na -18V a 0 jsem napojil na GND..
Když měřím napětí při zátížení tím Actidampem, je tam přímo 18,5V Což vypadá vyhovujíc.
¨
B) Bohužel jsem nesehnal všechny součástky, a tak jsem spoustu musel nahradit, nebo použít nejbližší dostupnou hodnotu..
Odpory jsem využil jen ze svých, tesláckých, zásob.. A tak když semtam něco nebylo, použil jsem nejbližší hodnotu..
C) Co se týče kondíků ty jsem nakupoval, a to byl větší problém, protože foliových kondenzátorů je poměrně málo hodnot v prodeji a tak to dopadlo asi takto:
Pozici C3 jsem osadil 2n2 místo 3n3 (foliový)
Na pozici C6 jsem dal slídový, protože foliový neměl.
Na pozici C4 jsem dal slídový, protože foliový neměl.
Na pozici C2 jsem dal slídový, protože foliový neměl.¨
Na pozici C13 a C14 jsem dal keramický..
Jako zenérky jsem použil ten dnešní ekvivalent, co je na 18V a prodává se..
D)Předpokládám, že ta náhrada LF kterou jsem nakonec dal MAB/MAC má stejnézapojní jako to původní a tak stačí frknout, jen se orientovat ,,zobáčkem"
Nevíte někdo, co by toto mohlo dělat?? Pravdou je, že jsem to jako zkušebně zapojil dosti nedbale (myslím vstup a výstup) ale tutově dobře, a DPS mam krasně udělané, né ručně malované, ale dokonce přežehlené lasérem
Jinak nevím, jak se nastavuje ten trimr, tam je popsáno, že se to dá multimetr na SS a na nejmenší rozsah a měří se aby tam bylo pod jeden milivolt (NA OZ2) já to dal tedy na 6 vývod (to je výstup) a mínus proti kostře, a když jsem s tím otáčel tak to šlo do + a - hodnot nastavil jsem zhruba 0.00 na obouch, a pak jsem to teprve zkoušel a takto to bručelo, tak jsem s tím zkoušel za provozu otáčet a nic se neměnilo!..
Jirka
A kutilmile - nelituju tě
Pokud si četl můj POST tak tam píši, že to s připojeným ACTIDAMPEM II dává přesných 18,5V což si myslím, že je akorád..
Takže v trafu nevidím chybu, když tam potřebné napětí je.