Doplnenie nabíjačky
Moderátor: Moderátoři
- frantajetel11
- xyxa
- Kontaktovat uživatele:
- frantajetel11
adept píše:Zdravím,já mám udělanou nabíječku a bez jakékoliv regulace .Jak se baterie nabíjí tak klesá nabíjecí proud až do nula amper. Potom ji odpojím. Jsou tam pouze trafo,grecák s BY550/600 se dvěma chladiči,ampermetr s bočníkem a pojistka 10A. Používám ji už 4 roky a bez problémů.
adept píše:Tak to teda napasuji kolmo na chladič. Chladič provrtám prostrčím vývody a zaletuji.
Co to kecáš za kraviny???
- xyxa
- Kontaktovat uživatele:
frantajetel11 píše:BY550 na žádnej chladič nenacpeš, páč jsou válcový, plastový a maj axiální vývody. Takže buď na ně můžeš foukat větrákem a nebo dát jiný diody
používa se to ve zdrojích
- Přílohy
-
Diody.jpg- (37.55 KiB) Staženo 297 x
- frantajetel11
- xyxa
- Kontaktovat uživatele:
frantajetel11 píše:Jo a ve zdrojích je i ten větrák... Ale tohle konkrétně je podle mýho mechanická prasárna...
to byl námět,může dát větší a vtom případě výrobci zdrojů nebo spíš konstruktér je prase
- frantajetel11
To frantajetel, no nevím jakou prasárnu máš na mysli, tady je řeč o chlazení a jak jsem napsal tak to mám a bez větráku a nic se nepřehřívá i když to je zapnutý třeba celých 24hod.(když to někdo zapomene vypnout) Ty diody mám jako šuplíkový a nový stojí asi 4.50,- kus. Jistě -že se dají použít i jiné diody a nebo můstek ale já to mám tak jak sem napsal a tím jsem nikomu neradil jak to má udělat, to je každýho věc co si vybere ne? XYZ
frantajetel11 píše:Co to kecáš za kraviny???
Franto , myslím, žes to s tím "kecáním kravin" hodně přehnal. Za co jiného by se měly chladit tyhle diody, než za nohy?frantajetel11 píše:Ale přijde mi jako hovadina chladit diodu za nohu...
Když si vezmu 3 ampérovou diodu 1N5400 , tak na tom plastovém válečku při 3A vznikne hodně velká ztráta a vysoká teplota. A sám výrobce uvádí , že 3A snesou pouze při zapájení do tišťáku minimálního rozměru a při určité délce přívodů. Co to je jiného, než chlazení za nohy?
Thermal resistance from junction to ambient at 0.375” (9.5mm) lead length, P.C.B. mounted with 0.8 x 0.8” (20 x 20mm) copper heatsinks... [i]
Jiná věc je, že v šmejdových laciných zdrojích k PC žlutí šejdíři osadili válečkové diody na místo výkonnějších diod v pouzdře TO220 a spoléhají na to, že to vydrží. Ten plechový chladič má jak vidno dírku pro přišroubování TO220. Taky mě to zarazilo při rozborce zdroje "papíráku". Ale za to adept nemůže.