dilema CB nebo PMR
Moderátor: Moderátoři
dilema CB nebo PMR
- Artaban001
PMR - z ručky na ručku tak do 5 km - podle konstrukce vysílačky. Pracuje se tu ale z výkonama kolem 0.5W takže baterie vydrží rozhodně víc a navíc tu nejsou potřeba dlouhý antény..
Mé zkušenosti: PMR spojení běžně tak 1,5KM ze stanicí, která měla udaný dosah do 3Km. CB - Ručka tak do 1,5KM na 4W výkon do "pendreka"
Stabilní CB - 15 až 30 KM podle místa a podmínek..
-
212.27.213.162
Re: dilema CB nebo PMR
A co se týče té externí antény a 5W,tak to máš pravdu že se to nesmí používat,ale na CB se taky nesmí používat větší výkon jako 4W a lidi topí jako vzteklý.
A co se týče trasy Šumperk-Buchlov,tak to jsem myslel Hrad Buchlov a ten je kousek od Uherskýho Hradiště,cca 100-120Km.
A upozornuji že moje stanice PMR topení neměla,ale externí anténu ano,to přiznávám
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
pmr vs. cb
U PMR je situace jiná. A to taková, že 446MHz se šíří přímočaře, má malou vlnu a v městské zástavbě se "láme" podstatně lépe. Nehledě na to, že vzhledem k velikosti pendreku má určitě větší účinnost než CB přenoska. (jen pro zajímavost porovnání co mě napadlo teď z hlavy a nepočítal jsem to: CB čtvt vlna má skoro 3m, kdežto u UHF radiostanice má čtvrtka 16cm cca podle FRQ - z toho plyne, že má podstatně větší účinnost) a tudíž se dovolá dál a napomáhá tomu i způsob šíření UHF pásma.
Dále pomocí PMR je možné udělat i 100km a to je možné se i hádat . Mě osobně se podařilo na přenosku chytit expedici RADEGAST (šumava) a já byl na kotě rodná u Tábora (mezi Táborem a Mladou Vožicí) a jelo to radio 5 a signal nevim... nemam S-metr. Pokud je dobrá kota a ideálně je vidět na sebe i když těch 100km tak neni problem docílit spojení pokud něco neruší a to na UHF málo kdy.
Na závěr bych opravdu potvrdil hned tuším první reakce- když někdo chce poradit, musí dobře definovat problém. Každé má svoje.
Nakonec bych chtěl podotknout, že CB pásmo má k dnešnímu stavu 80kanálů (přebíráme evropské zvyky:)))
73!
PS: proc asi armadni radiostanice maji uvedeno vzdi Dosah spojeni s danou antenou MINIMALNE xxkm i kdyz jsou to dosahy vzdy snizeny o 30-40% ?