Zapojení termostatu, trafa a ventilátoru, prosím o pomoc
Moderátor: Moderátoři
- martin3271
nejdříve tabulka hodnot napětí při zapojení kondenzátorů s ventilátorem postupně, bez termostatu:
_________U__
C1 | 57V
C2 | 136V
C1+C1 | 117V
C1...kondenzátor C=2.5M
C2...kondenzátor C=6M
U.....napětí před ventilátorem
Následuje tabulka hodnot napětí se zapojeným termostatem dle schématu viz výše, a to s jedním kondenzátorem 2.5M na Low výstupu a jedním 6M na Med výstupu. Třetí jsem nepoužil.
________U__
Low | 57V
Med | 192V
High | 258V
Low, Med, High...zvolená rychlost termostatu
U....napětí před ventilátorem
Hodnoty se zdají být logické, při Med a High rychlosti se napětí zvyšuje díky kondenzátoru na výstupu Low, který je (čert ví proč) vždy v provozu.
Jen si lámu trochu hlavu s napětím při High režimu, kdy jde do ventilátoru větší napětí, než je v síti, což by ho, domnívám se, mohlo poškodit.
A teď to nejzajímavější. Dnes jsem všechno měři ještě jednou a zde jsou výsledky:
_______U__
Low | 56V
Med | 141V
High | 242V
Off | 0V
Zdá se, že termostat po 2 dnech činnosti začal fungovat, jak má, a do výstupu Low jde proud jen tehdy, je-li Low rychlost zapnuta. Žeby se probralo ospalé relátko ?
Poznámka k napětím: napsal jsem střední hodnoty, napětí totiž kolísají kolem těchto hodnot (např. u Med bylo jednou naměřeno až 156V).
- frantajetel11
Asi takhle: na napětí bych se vysr.. a pokud ti ty tři rychlosti přijdou OK (zjistit třeba strčením ksichtu do trubky
- martin3271
Rychlosti, popřípadě výkony ventilátoru mně přijdou ideální, přesně, jak jsem chtěl. Díky frantajetel11 a PavelFF za přesný tip.
Přikládám schéma s reálným označením svorek.
- Přílohy
-
Schéma s kondenzátory.JPG- (12.87 KiB) Staženo 91 x
- martin3271
Můj srdečný dík patří všem zúčastněným za vaše moudré rady, zejména pak uživatelům frantajetel11 a PavelFF.
Poslední dobou už nejsem moc zvyklý na to, že by přicházela nezjištná pomoc od kohokoliv cizího. Ebastlirnu považuji tímto za jednu z hezkých výjimek.
Na závěr menší anekdota (kdo zná, promine):
Přijde elektotechnik na jednotku intenzivní péče, chvíli si prohlíží pacienty, všichni na přístrojích, a pak povídá: "Pořádně se nadechněte, budu měnit pojistky!"