objemová roztažnost vody

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sr71

objemová roztažnost vody

#1 Příspěvek od sr71 »

kolik vody by přibližně mělo odtéct přes pojišťovací ventil, např u 100l bojleru při ohřevu z cca 10°C na 60°C, je možné že by to bylo okolo 1l (za předpokladu, že pojišťovák není vadný) ?
Achab

#2 Příspěvek od Achab »

Záleží na tlaku v přívodu vody, pokud se blíží nastavené pojistné hodnotě tak může být odkap značný.
Andrea

#3 Příspěvek od Andrea »

Kdybys trochu hledal na netu, tak je na to odpověď na několika diskusních forech. Ano, může odtéct až 0,9l vody.
Achab

#4 Příspěvek od Achab »

Běžný odkap se uvádí asi do 1% objemu. Pokud je vysoký tlak v přívodu lze použít redukční ventil. K minimalizaci odkapu lze přidat mezi pojistný ventil a bojler vyrovnávací tlakovou nádobu, v praxi jsem ale neviděl že by si někdo cpal další nádrž do koupelny (doporučení minimálně 5l nádoba / 100l bojler).
kevin_mitnick

#5 Příspěvek od kevin_mitnick »

Achab píše: v praxi jsem ale neviděl že by si někdo cpal další nádrž do koupelny (doporučení minimálně 5l nádoba / 100l bojler).

Expanzku lze nacpat kdekoli, treba i za bojler.
sr71

#6 Příspěvek od sr71 »

Není mě úplně jasný proč by na to měl mít vliv tlak vody na vstupu z vodovodního řádu. Protože asi ve všech pojišťovácích ventilech je něco jako zpětná klapka, tak si myslím že by objem propuštěný "přepadem z ventilu" ven, neměl být tlakem na vstupu ovlivněn.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od pajosek2 »

Taky se musí připočítat diference toho ventilu.Neotvírá a nezavírá na stejné hodnotě.No,ale Ty to asi nepotřebuješ příliš přesně.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

Pokud je pojistný ventil nastaven na 0,63MPa a tlak v přívodu se této hodnotě blíží tak vnitřní přetlak v bojleru této hodnoty rychle dosáhne. Pokud není odebíraná voda tak přetlak s teplotou roste a neustále kolísá kolem pojistné hodnoty a ventil odkapává. Při nižším tlaku (obvykle tak do 0,3 MPa) ventil nepropouští nebo jenom minimálně.
sr71

#9 Příspěvek od sr71 »

šlo mě o to jestli je takovéto množství při odkapu z ventilu normální, podle vzorců, které jsem na webu našel to tak vychází, ale z laického pohledu se mi to zdálo moc velké množství, takže jsem chtěl vědět nějaké postřehy z praxe
Achab

#10 Příspěvek od Achab »

Taky záleží na způsobu odběru vody - při průběžné spotřebě kdy se voda nestačí ohřát na maximální teplotu a přetlak se spotřebou uvolňuje je odkap menší. Při vstupním tlaku na hraně nastavení ventilu může mít vliv i výrobní tolerance (respektive zmetkovitost) v nastavení - někdy se v takovém případě stane že jeden ze dvou stejných ventilů propouští ještě únosně a druhý teče jak cedník.
p32

#11 Příspěvek od p32 »

Asi máme vadnej bojler. Dával jsem ho tam nový asi před půl rokem a odkap = 0 :cry:
Cust

#12 Příspěvek od Cust »

Nedávno jsem kupoval nový bojler i s novým pojišťovákem. Dost často jsem vyléval plný kýbl vody. Nakonec to vyřešilo zařazení redukčního ventilu (4 bar) před pojišťovák.
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Ale ne , p32 , kapou ti baterky , nebo propouští zpěťák . Zapomínáte na dynamické rázy v potrubí , kterým pákové baterky nahrávají . A za další a důležitější . Výrobci nás ojebávají a kdo si nedá pozor , koupí boiler na 3 atm a pak se diví . Stalo se již nejednou . Je k němu pochopitelně pojišťovák na 3atm . :D :D Pak voda přímo valí do odpadu . Na druhou stranu plastové potrubí je pružné .
rezis

#14 Příspěvek od rezis »

Mám bojler 10litrů v kuchyni pod dřezem. (super řešení, teplá voda hned)
A kolega má stejný a ujišťovak mne, že ani kapka. Tak jsme poslechnul a týden po istalaci si povytíral celou kuchyň. Ono se to odvzdušnilo a problém byl na světě.
Pak byl kolega u mě něco jsme řešili. Myl jsem věci v dřezu a on, že mám tolik teplé vody.
Nakonec jsme zjistili, že on ho měl blbě připojený - záměněn přívod s vývodem. Takže měl v bojleru velkou vzduchovou bublinu a bral vodu zespod takže o množství teplé a fukci bojleru nemohla být řeč
Internet - metla lidstva
p32

#15 Příspěvek od p32 »

Já jsem měnil 80l za stejný, ale novější typ (asi i modernější).
Nejsou tam pákové baterie, ale normální staré a je tam plastové potrubí. Je možné, že tam bude nižší tlak, protože to není z veřejného vodovodu, ale z jejich společné studny. Až tam pojedu, tak se musím poptat a zkontrolovat, jestli se mi to jen nezdá s tím nulovým odkapem.

Bobobo, myslel jsem, že na fóru si všichni tykají. V každém případě mi to
připadá normálnější. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“