Laboratorní vaporizér

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Cust

#16 Příspěvek od Cust »

V zásadě jsou dva principy:

1. Když o systému moc nevíš nebo není běžný, musíš sestavít matematický model celého systému. Pokud máš štěstí, pujde jednoduše převést na lineární diferenciální rovnice. Ty pak (jak je nejtradičněji řešeno v řídicí technice) převedeš přes Laplaceovu transformaci na zlomek s komplexní proměnou (označovanou většinou s nebo p - fyzikální význam to má j*omega). Pak k tomu za klasických postupů sestavíš regulátor, nejčastěji označován PID. To by mělo v tomto příkladě klapnout - linearizuješ to pro těch 170 °C. Pro PID ti stačí základní návrh s fázovou bezpečností.

2. Když máš zkušenost s řízením, tak si zjistíš rezonanční frekvenci, nebo změříš skokovou odezvu systému. Zkušeně odhadneš řád systému (zde to půjde nahradit soustavou druhého řádu). Pak z naměřených hodnot určíš kritické frekvence (alespoň dominantní nebo hlavní časovou konstantu) - tomu se říká identifikace soustavy. Pak tuto aproximaci opět vyneseš v Laplaceově transformaci a pak klasickým způsobem navrhneš PI/PID regulátor. Dynamiku nevol moc rychlou, raději to spomal, ať máš jistotu, že ti to při hulení nebude kmitat. Jo, a hlavně měření prováděj při 170 °C, je to nelineární systém, tak ať máš výsledky v korektním pracovním bodě.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Jenda_KL »

Tak tohle když si přečte, tak si radši ten heřmánek ubalí.
Diferenciální , no možná zesilovač nebo termostat, ale rovnice, to jsou mi věci... :D
Cust

#18 Příspěvek od Cust »

Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Jenda_KL »

Jasně, na wiki už jsem pro radu byl, bylo to ale víceméně k ničemu :)
PID jsem vždycky nastavoval od oka a takovouhle "HC matematiku" naštěstí nepotřeboval.
Cust

#20 Příspěvek od Cust »

No vidíš, já jsem teď dodělal regulaci jednoho zařízení a jen ten model jsem počítal 2 roky. Nakonec vyšlo, že PID si neškrtne a ani stavová regulace s pozorovatelem. Adaptivní systémy by možná šli, ale znamenalo by to ohromné investice do měření. Tak jsem to vyřešil fuzzy regulací. Celkově mě výpočet modelu a návrh regulátoru zabral asi 4 roky (včetně optimalizace na modelu a řešení stability). Teď už to zbývá odladit na reálném zařízení... :lol:

EDIT: Většina regulátorů se v praxi od oka navrhuje, pokud máš dost zkušeností, tak i ten návrh od oka v případech jako řeší tazatel není nejbídnější.
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Jenda_KL »

Asi si vůbec nedokážu představit co by to mělo bejt za regulátor.
Jenom to všelijaký odlazování zabere tunu času, jenom třeba na blbý průmyslový vodárně, kde se reguluje "jenom" tlak.
fero7

#22 Příspěvek od fero7 »

Jenda_KL píše:Jenom to všelijaký odlazování zabere tunu času , jenom třeba na blbý průmyslový vodárně, kde se reguluje "jenom" tlak.

To nemas blbo? Odkedy sa cas meria v tonach?
Jenda_KL
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Jenda_KL »

A jeje, už zase...
Kdybych se Tě zeptal "Jak dlouhá je tuna času" tak odpovíš v metrech, viď ?
Bernard

#24 Příspěvek od Bernard »

Čust asi dělá v základním výzkumu, tam je práce kvapná málo platná. S tou vodárnou si ale musíte pospíšit, aby se nazměnily klimatické poměry hned po vyladění. :wink:
Cust

#25 Příspěvek od Cust »

Jenda_KL: máš sz
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“