Regulacia vykonu na zvaracke

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
bustler1

Regulacia vykonu na zvaracke

#1 Příspěvek od bustler1 »

Dostala sa mi do ruk zvaracka WTU 200 asi z roku 1983. Zvaracka stale zvara na plny vykon a neda sa vobec regulovat. Regulacia je robena pomocou vykonovych triakov. Neviete niekto kde by mohol byt zadrhel? Alebo aspon ci by ste niekto nemali schemu. Velmi by mi to pomohlo. Poradte prosim. Dik
zenit

Zváračka

#2 Příspěvek od zenit »

Vyskúšaj aj dialkové ovládanie a nezabudni prepnuť vypínač. Ak by sa nedala regulovať ani potom, môže byť ešte poškodený potenciometer regulácie. Schému ti môžem poslať ale až v pondelok, lebo ju mám v práci.
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Ty, pokud se nemylim, tak jsem parkrat jednu takovou svarecku spravoval a podle toho, co si pamatuju, tak je tam rizeny usměrňovač z tyristorama. Takze bych ověril, zda není prošlehlej nějakej s těch tyristorů,jinak ta elektronika je poměrně jednoduchá
Last

#4 Příspěvek od Last »

Propoj katody tyristorů s řídící elektrodou (u všech tyr.), pokud jsou tyristory OK musí vypnout.
:D
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Párkrát jsem měl na desce řídící elektroniky vadné ker. kondy pro kmitočtovou kompenzaci operáků - tuším MAA 748 nbo 741.
bustler1

WTU200

#6 Příspěvek od bustler1 »

Ked som odpojil riadiacu elektrodu z tyr, tak zvaracka isla zas iba na maly vykon, takze tyrystory budu asi dobre. Na riadiacej doske som zmeral vsetky odpory, diody a tranzistory a vsetko je OK. Takze chyba bude niekde inde.
bustler1

#7 Příspěvek od bustler1 »

A aby som nezabudol Je tam na doske obvod MZH115. Na co tam ten obvod sluzi? Mohol by robit chybu ten obvod? A ked ano tak kde sa da este zohnat?
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

nevím přesně zda jde o typ který mám na mysli ale psal jsem že bývají vadné kondy u operáků, těžko je jako vadné změříš, mají svody v řádu MOhmů a to při napětí desítek voltů takže měřákem se jeví jako OK a navíc svod kolísá dle teploty a vlhkosti a dokáže rozhodit prac body operáků tak že si dělají co chtějí.
Woofe

#9 Příspěvek od Woofe »

Pokud odpojíš řídící elekrodu a svářečka jede na full tak bych řek že jsou šlehlý tyristory. :wink:
Návštěvník

#10 Příspěvek od Návštěvník »

Ja som pisal, ze ked odpojim riadiacu elektrodu, tak ide zvaracka na celkom mal vykon (skoro nezvara).
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

No právě - to tyristory by se správně po odpojení řídicích elektrod neměly VŮBEC otevírat - takže by to nemělo jiskřit ani jako svíčka z motorky, natož "takmer nezvárať"!!!! Minimálně jeden z nich je v silikonovým nebi a pustě se Ti vychechtává, jak s Tebou vyběhnul, zmetek jeden!!!
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“