Scandisk
Moderátor: Moderátoři
Scandisk
Teď sem kontroloval jeden harddisk ve WinMe a našlo to na něm vadné sektory, a pak sem ten samý disk kontroloval ve WinXP (příkazem Chkdsk /r) a nic to nehlásilo.
Jak je to možné?
- Gringo_Joe
- Philip_Fry
PC01 píše:Ahoj, nevíte jestli je nějáký rozdíl mezi scandiskem ve Win Millenium a ve WinXP? Který je lepší?
Teď sem kontroloval jeden harddisk ve WinMe a našlo to na něm vadné sektory, a pak sem ten samý disk kontroloval ve WinXP (příkazem Chkdsk /r) a nic to nehlásilo.
Jak je to možné?
1) Jaký je rozdíl ? No, když se ptáš na scandisk, tak nemanipuluj s chkdsk.
2) Co to bylo za harddisk ? S jakým OS ? Nebo to byl jen datový ?
- Philip_Fry
PC01 píše:... Jen mi nejde do hlavy jaktože jeden scandisk na něm ukázal vadné sektory a druhý ne?...
Čteš vůbec, co ti tu kdo odpověděl? Jak psal Mourek a nakonec i já jsem naznačil, na tom disku vůbec nemusí být vadné sektory, mohly být jen chybné údaje ve FAT tabulce a scandisk je jen oznámil, ale ve skutečnosti fyzicky sektory nezkontroloval. Navíc, pokud se nepletu, FAT je uložena na disku ve dvou kopiích a nějakou shodou okolností mohlo třeba dojít k poškození některé z nich. Stalo se mi mockrát, že scandisk (anebo ještě dříve Norton Disc Doctor) hlásil na disku hromadu vadných sektorů a přitom byl disk v pořádku. Nejlepší je disk zformátovat, pro klid duše klidně i nízkoúrovňově a pak teprve řešit, jestli má nebo nemá vadné sektory. Vlastně už v průběhu formátování se dá z jeho postupu odhadnout, jestli je disk vadný nebo ne.
Zložitá odpoveď: neviem, ale ja so Scandiskom z XP nemám dobré skúsenosti. Mal som SD kartu z dig.fotoaparátu, niečo sa tam zle zapísalo a namiesto fotofrafií tam boli súbory len s hromadou pomiešaných znakov namiesto názvu, otvoriť (ani skopírovať) nešly. Scandisk vo Windows XP to skontroloval a vyhlásil že je všetko OK. Potom som skúsil Scandisk vo Windows ME, hneď našiel poškodenú FAT, opravil ju a všetky fotky sa podarilo zachrániť.
Pozor na disky nad 138 GB, Windows ME (a staršie, DOS...) ich štandardne nepodporuje, hlási chybu čítania alebo chybu povrchu, prípadne prepíše inú časť disku a tým pádom zničí údaje uložené na ňom. Pre tieto veľké disky si treba nainštalovať podporu diskov nad 138 GB (windows98.ic.cz), funguje aj na 98, aj na ME, je tam aj upravený DOSovský FORMAT.
Ja na odskúšanie "nového" disku používam DOSovský FORMAT a SCANDISK.