Scandisk

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PC01

Scandisk

#1 Příspěvek od PC01 »

Ahoj, nevíte jestli je nějáký rozdíl mezi scandiskem ve Win Millenium a ve WinXP? Který je lepší?
Teď sem kontroloval jeden harddisk ve WinMe a našlo to na něm vadné sektory, a pak sem ten samý disk kontroloval ve WinXP (příkazem Chkdsk /r) a nic to nehlásilo.
Jak je to možné?
Gringo_Joe

#2 Příspěvek od Gringo_Joe »

nebude to tim, ze WinMe ty vadne sektory po nalezeni "opravil"?
PC01

#3 Příspěvek od PC01 »

To ne, protože jich tam bylo hodně, a pořád to nacházelo další, tak sem ho pak přerušil.
xxxe

#4 Příspěvek od xxxe »

Vyzkoušej chkdsk d:/r

Ale písmeno HDD tam snad zadáváš :D
Philip_Fry

#5 Příspěvek od Philip_Fry »

Taky tam žádné vadné sektory být nemusely a ten scandisk prostě kecal. Nebylo by to nic až tak výjimečného.
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Mourek »

Jde o to , jestli to byly vadný sektory nebo chyby FAT tabulky. Myslím že WinMe je na FAT32. A když jsem to někdy zkusil tak chkdsk ,je to jiný program než scandisk, nějak tu FAT moc nezkontroluje.
PC01

#7 Příspěvek od PC01 »

chkdsk d: /r jsem samozřejmě psal.

V čem ty chyby byly to nevím. Disk je ve FAT 32. Proto se právě ptám jestli je mezi nimi nějáký rozdíl? Který teda je lepší, který ten disk zkontroluje líp (fyzicky celý disk)?
vladodyno

#8 Příspěvek od vladodyno »

Ja odporúčam vykašľať sa nástroje windows a pokúsiť sa na stranke výrobcu disku nájsť originálne diagnostické nástroje.
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Mourek »

bud originál od výrobce nebo stáhnout např hirens boot a tam jsou testovací programy. Ve verzi 10.5 byl ještě HDD regenerátot který našel a opravil vadné sektory.Nástroje od MS používám na disk který je téměř bez chyb jen abych si ověřil že mu nic není. Již několikrát jsem viděl jak chkdsk zlikvidoval obsah uplně. Dobré je najít si program na výpis SMART a tam uvidíš fyzické chyby.
p32

#10 Příspěvek od p32 »

PC01 píše:Ahoj, nevíte jestli je nějáký rozdíl mezi scandiskem ve Win Millenium a ve WinXP? Který je lepší?
Teď sem kontroloval jeden harddisk ve WinMe a našlo to na něm vadné sektory, a pak sem ten samý disk kontroloval ve WinXP (příkazem Chkdsk /r) a nic to nehlásilo.
Jak je to možné?

1) Jaký je rozdíl ? No, když se ptáš na scandisk, tak nemanipuluj s chkdsk.
2) Co to bylo za harddisk ? S jakým OS ? Nebo to byl jen datový ?
PC01

#11 Příspěvek od PC01 »

p32: na tom disku nebyl operační systém, ten byl prázdný, to byl disk kupovaný v bazaru. Jen mi nejde do hlavy jaktože jeden scandisk na něm ukázal vadné sektory a druhý ne?
A ve WinXP jaký je rozdíl mezi chkdsk a mezi tím když dám Vlastnosti disku - Nástroje - Zkontrolovat? To není to samé?
Philip_Fry

#12 Příspěvek od Philip_Fry »

PC01 píše:... Jen mi nejde do hlavy jaktože jeden scandisk na něm ukázal vadné sektory a druhý ne?...

Čteš vůbec, co ti tu kdo odpověděl? Jak psal Mourek a nakonec i já jsem naznačil, na tom disku vůbec nemusí být vadné sektory, mohly být jen chybné údaje ve FAT tabulce a scandisk je jen oznámil, ale ve skutečnosti fyzicky sektory nezkontroloval. Navíc, pokud se nepletu, FAT je uložena na disku ve dvou kopiích a nějakou shodou okolností mohlo třeba dojít k poškození některé z nich. Stalo se mi mockrát, že scandisk (anebo ještě dříve Norton Disc Doctor) hlásil na disku hromadu vadných sektorů a přitom byl disk v pořádku. Nejlepší je disk zformátovat, pro klid duše klidně i nízkoúrovňově a pak teprve řešit, jestli má nebo nemá vadné sektory. Vlastně už v průběhu formátování se dá z jeho postupu odhadnout, jestli je disk vadný nebo ne.
PotPalo

#13 Příspěvek od PotPalo »

Jednoduchá odpoveď: Ten vo Windows ME je lepší.

Zložitá odpoveď: neviem, ale ja so Scandiskom z XP nemám dobré skúsenosti. Mal som SD kartu z dig.fotoaparátu, niečo sa tam zle zapísalo a namiesto fotofrafií tam boli súbory len s hromadou pomiešaných znakov namiesto názvu, otvoriť (ani skopírovať) nešly. Scandisk vo Windows XP to skontroloval a vyhlásil že je všetko OK. Potom som skúsil Scandisk vo Windows ME, hneď našiel poškodenú FAT, opravil ju a všetky fotky sa podarilo zachrániť.

Pozor na disky nad 138 GB, Windows ME (a staršie, DOS...) ich štandardne nepodporuje, hlási chybu čítania alebo chybu povrchu, prípadne prepíše inú časť disku a tým pádom zničí údaje uložené na ňom. Pre tieto veľké disky si treba nainštalovať podporu diskov nad 138 GB (windows98.ic.cz), funguje aj na 98, aj na ME, je tam aj upravený DOSovský FORMAT.

Ja na odskúšanie "nového" disku používam DOSovský FORMAT a SCANDISK.
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Mourek »

Zase tak často to nepoužívám ale mám dojem že éra scandisku skončila s WIN 98 a WIN Me . A od Win XP je chkdsk. Problém je v tom , že XP používají většinou NTFS a chkdsk myslím moc FAT neumí. Takže pokud mě zajímají chybné sektory tak vypasat SMART a pak nějaký HDD regenerátor či něco podobného bez Windows.tyhle věci v těch wokýnkách nic moc
Andrea

#15 Příspěvek od Andrea »

Mourek píše:chkdsk myslím moc FAT neumí.

Chkdsk byl už v MS-DOSu a tehdy nic jinýho než FAT nebylo.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“