protože jsi napsal "Bohužel nejsem tak zdatný, abych vymyslel zapojení, které by utáhlo 250 zařízení"
jsem přesvědčen, že tady není mnoho lidí, kteří o této problematice něco vědí.
Je to velmi specielní záležitost a výrobci si svoje "know how" velice tají.
Sehnat zařízení do 20 až 50ti slave stanic není problém asi za 3000,-
Ale sehnat master pro 250 slave stanic je problém našel jsem jich jen několik a v cenové relaci cca 7 až 10 000,- . . . .
Normálně se to řeší tak, že se použije master slabší (třeba na 20 stanic) a po určité vzdálenosti zapojí tzv. opakovač a může jich být na lince i několik.
řešil jsem podobné, nic optimálního jsem nesehnal pro ty podmínky, které byly:
výrobní hala,
120 stanic v základu,
nová kabeláž v provozu fyzicky nemožná takže:
použití stávající kabeláže, kde byly v CYKY 2 vodiče volné
celková délka vedení kolem 2km s náhodnou topologií, body spojené "čokoládou".
mizivá investice, nejlépe žádná.
nakonec:
jako protokol dost předělaný mod-bus,
staré PC se sériovým portem, CF místo disku, linux a pár programů,
rychlost 4800kbd
jednoduchý master převodník a slave terminály s dvěma optočleny.
převodník vypadá jako H-můstek, otáčí polaritu
v režimu vysílání má proudové omezení na 1,5A a všechny jednotky přijímají optočlenem připojeným na "síť" diodou.
Nadproud je pověšen na linku RI.
v režimu příjmu otočí polaritu a omezení 30mA, kterou před tím oslovený slave druhým optočlenem, který je připojen do sítě tranzistorem, "zkratuje".
Nadproud je v tomhle režimu RX (datový bit) .
všechny terminály mají megu8, několik DI,DO,AI (2x0-5V a 2xKT81).
regulační terminály mají navíc 2xrelé a SSR pro manipulaci se servama a spínání stykačů.
Trochu se bojovalo s rekombinací náboje všech těch LEDek a s firmwarem jednotek s plynovejma hořákama, kde docházelo k restartům terminálů. Na příčinu jsme přišli teprve před nedávnem - špatná kontrukce hořáku, respektive žádné uzemění zapalovacího trafa.
Stejně jsem musel vydyndat z rozpočtu údržby nemalou částku jenom na všechen ten materiál a jedna plynová jednotka vyšla na 3.500 (výroba PCB, součástky, osazení, stykače...)
Byla to půlroční práce za provozu a už bych to nikdy od základů nestavěl.
Jestli plánuješ něco podobného, tak hodně štěstí.