LG 29FS4RNX, chassis MC-05HA, prerazený RKS
Moderátor: Moderátoři
LG 29FS4RNX, chassis MC-05HA, prerazený RKS
Pozor na chybné zapojení ve schématu (obraz desky je už O.K.).
Jinak může být závada i v optočlenu a ostatních součástkách zpětné vazby a ani závada IC801 se nedá vyloučit.
Ale nejprve je třeba zkontrolovat IC880, popř. funkci obvodu s tranzistorem Q871, který by měl být za chodu otevřen a umožní tak regulaci na +125V. Pokud je uzavřen, IC880 nereguluje.
durinov píše: ... Neviete mi poradiť?
Ááálle vieme - ahoj holka, dávno jsi tu nebyla
Mám v kompu toto sch. z trošku jiného modelu, takže úplně mně nesedí hodnoty souč. na některých pozicích, ale to nevadí.
Nejprve tě vyvedu z některých omylů:
- Zničení Q423 nebude mít "na svědomí" přepětí (nap. +B bude zákonitě vyšší, při odpojení zátěže) a navíc nemusí být těch 135V (co je psáno u trafa) - bude odvislé od typu obrazovky. (Zatiž to žárovkou a pak teprve měř!)
Kolik má být přesně? - to si asi budu muset vyhledat sm přímo k tvému modelu telky - ale stále to teď není podstatné.
Ale k jeho zničení přispělo nejspíše prvotní probití (a spálení) toho C423-"lentilka"?, příp. student (na něm, či jinde) - proto řádně prohlédnout celý ŘKS!!!
- Zničené R877, R878 a Q800 jsou v napájecí větvi (zdroj +B = "135V"?) - důsledek toho zkratu (Q423 a C423) v ŘKS.
- A ještě jeden omyl: R804 a R805 nejsou "v sekundárnej časti zdroja", ale v primární (jen je tady ten zdroj kreslený trošku nezvykle-naopak. Sekundáry vlevo a primár vpravo !!!
Ale tady závadu nehledej - hybrid IC801 bude určitě dobrý (to by jsi tam neměla ani těch 172V!).
EDIT: Tak mám už i origoš sm (+ 2 další), ale ani z jednoho nejsem schopný vyhledat tu správnou velikost +B (v textu to nikde nevidím - taky houby umím anglicky
- na schematech (u zdr. tr.): natištěno 135V
- str. 19-pdf: Check +B voltage 125 ~ 135V or
- str. 24-pdf: BLOCK DIAGRAM 142V
"Taxi vyber"
Ve všech sch. je tištěna hodnota R877 a R878 = 1R8/2W (píšeš: 1R6), takže dát tam, co tam bylo (navíc tady je v PARTS LISTu taky 1R6/2W!).
R804 a R805 ve sch. je 56K (píšeš 47K) - i v PARTS LISTu je 56K! - toto nebude kritické (navíc ty je máš dobré!).
C423 - ve sch. 390pF (píšeš 560pF) - v PARTS LISTu je rovněž 560pF - dát 560pF/min 2kV
Tak. Jednou se mi stalo, že se ten konec prorazil zřejmě z důvodu špatně namontované podložky. Zjevně tomu tak už bylo z výroby a jednou mu to při startu prostě nevyšlo.. A jinak bych taktéž podezříval tu lentilku.
durinov píše:... Prečo horí práve C423,čo zapríčiní tento jav? ...
No co asi - je to keramika - jeho kvalita + pulzní "špice" (cca 1.200Všš !!!) a 16kHz - dokážou "udělat své".
Asi hlavně ta (ne)kvalita ...
Proto píšu:
kokun píše: ... C423 - ve sch. 390pF (píšeš 560pF) - v PARTS LISTu je rovněž 560pF - dát 560pF/min 2kV
- raději více (3kV)
-
+B.png- (31.99 KiB) Staženo 270 x
Já si myslím, že zdroj bude z obliga a že všechno bude jen záležitost ŘKS (tam je prapůvod závady!) a jeho napájení (+B) - tam (aspoň) mně, dělá problém zjistit jeho správnou velikost (ale možná je to někde v tvp natištěno)
-
SExxxN.png- (28.39 KiB) Staženo 123 x
Odpojit ŘKS, zatížit žárovkou a zdroj by měl naběhnout (přestat cyklovat) a můžeš změřit hodnotu +B.
Pokud je tomu tak a zdroj necykluje, tak příčinou byla nadměrná zátěž v ŘKS, příp. v obvodech, které jsou z VN-splitka napájené (tady toho moc není: 200V_LINE, 36V_LINE a HEATER).
Pokud ale byla příčinou závad "spálená lentilka", tak si myslím, že o VN-tr., ani V.C. mít strach nemusíš.
Spíše bude vadné něco jiného - v tom ŘKS.
(Asi bych nejprve odpojil obv. korekce podušky - např. vypájet R433 a 435 /zvednout jednu nožku/ - tím vyloučíš závadu v tomto obvodu. Ale pokud by zde byl zkrat, tak už by ty rezistory byly zřejmě přerušené).
Pokud ti znovu neodešel koncák Q423, tak prověřit: diody diod. modulátoru D423, 424; impulz. kondenzátory C422, (C423-"lentilka" je nová!?), C424, 425 a taky impulzáky v serii s H-V.C.: C430, 431, 429 a 438.
Pokud by i tady bylo vše v pořádku, tak ještě kontrolovat impulzáky v děliči zp. vazby (pro H-sync): C433, 434 a 435.
Snad jsi to špatně napsala.
Jinak změř nejprve ohmmetrem (nejlépe ručičkovým) odpor mezi kolektorem Q423 a zemí a pinem 6 konektoru VC a zemí (ve vypnutém stavu a vytaženém konektoru VC). Při správné polaritě ohmmetru by měl být odpor řádu megaOhmů.
Na další odhalování je dobré mít osciloskop na kolektoru Q423 a odpojovat zátěže, jak psal kokun.
Myslíš,že žiarovku som zle zapojila?masar píše:durinov píše:...a pripojila RKS k +B(podotýkam u Q423 som odpojila kolektor z DPS a naň pripojila žiarovku voči uzemneniu) a zdroj opäť cikloval.
Snad jsi to špatně napsala.
Jinak změř nejprve ohmmetrem (nejlépe ručičkovým) odpor mezi kolektorem Q423 a zemí a pinem 6 konektoru VC a zemí (ve vypnutém stavu a vytaženém konektoru VC). Při správné polaritě ohmmetru by měl být odpor řádu megaOhmů.
Na další odhalování je dobré mít osciloskop na kolektoru Q423 a odpojovat zátěže, jak psal kokun.