Čištění DPS
Moderátor: Moderátoři
Čištění DPS
Kazzatel napsal:
Omytí po zaletování a oživení desky
I při použití kvalitních tzv. bezoplachových cínů je ve finále deska poměrně hodně znečištěna zbytky tavidla, což je obzvláště viditelné na desce s bílou maskou. Protože v amatérské praxi je použití profesionálních mycích roztoků typu Prozone prakticky nepoužitelné ( a navíc extrémně drahé ), byl jsem už dříve postaven před problém, kterak to vyřešit. Nejprve jsem zkoušel desky mýt lihem, ale výsledek byl nevalný - mytí trvalo neúměrně dlouho, navíc nebylo dokonalé a na plošném spoji zanechávalo zbytky tavidla, které vytvářelo " mapy ". Hledal jsem jinou chemikálii, která by byla běžně dostupná, dávala srovnatelné výsledky jako Prozone ( tj. nepoškozovala součástky a potisk ) a jejíž aplikace by byla snadná. Trvalo mi to docela dlouho, vyzkoušel jsem kde co, ale řešení jsem nakonec našel.
Dokonalý výsledek nakonec poskytlo omytí desky ve dvou lázních, v ředidle pro syntetické barvy 6006 a v lihu s Jarem.
Postup
Připravte si dvě mističky, jednu na ředidlo a druhou na líh s Jarem ( poměr cca 10 : 1 ), samozřejmě dva štětce s co nejdelším vlasem. Začněte nejprve mechanickým odstraněním zbytků tavidla, nemusíte odstranit vše, ale hlavně místa, kde je ho více a je zahnědlé. Následně rozpustěte zbytky tavidla " šmrdláním " štětcem, namočeným v ředidle. Ředidlem nešetřete a snažte se tavidlo opravdu rozpustit - buďte bez obav, jde to snadno. Začněte spodní stranou a pak to samé udělejte i na straně součástek ( předtím vyjměte z držáků kryty pojistek, pojistky a operační zesilovače ). Nemusíte mít obavu, ředidlo je k nápisům na součástkách a potisku inertní. Když je tavidlo na obou stranách rozpuštěno, stejný postup zopakujte se saponátovým roztokem v lihu a ani v tomto případě jím nijak nešetřete, ředidlo musí být dokonale vyplaveno. Závěrem vše opláchněte pod tekoucí horkou vodou, tu pak zpod součástek vyfoukejte a vše osušte utěrkou nebo ručníkem. Výsledkem je dokonale čistý plošňák, jemuž tato procedura nikterak neuškodila ( se zapnutím musíte samozřejmě nějakou dobu počkat, až vyschne i voda pod součástkami ).Věřím, že budete v šoku, jak se výsledný vzhled zlepší...
Michal
- frantajetel11
Dvě flašky, v jedný čistej v druhý použitej. Nejdřív dám na dno plochý misky ten nečistej a tišťák do něj položím spojema dolů, po chvíli ošmrdlám tvrdym štětečkem. Pak nejlíp do druhý misky čistej iso a v něm desku vykoupu celou. Potom je ideální všechny zbytky vyfoukat kompresorem, někdy vylezou od spodní strany součástek mapy, tak případně ještě jedna lázeň. Spoje pak natřu kalafunou opět v isopropanolu a dám vysušit do trouby na cca 70°C.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
- onlyvikastar
- frantajetel11
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Do běžného prostředí desky nenatírám ničím (nevidím k tomu důvod - pocínovaná deska neoxiduje). Pokud se očekává vlhkost, tak natírám ochranným lakem. Pokud je předpoklad pro problémy s izolací (desky nedělám klasické, ale s dělícími čarami), tak natírám celou desku dostatečnou vrstvou elektroizolačního laku.
Kalafunu s lakem jsem párkrát použil, ale dlouhá doba schnutí a následné praskání "laku" mě rychle od kalafuny odradilo...