Vrtáky
Moderátor: Moderátoři
Vrtáky typu mäkké blato môžeš kúpiť rôzne. Mne sa to podarilo na pumpe, v koši "všetko za 99,-". Bola to celá sada od 1mm po 10mm. Tiež býva aj v autodoplnkoch a hypersuper. Od kvalitnejších sa nedajú rozoznať, snáď len podľa toho, že na nich nenájdeš výrobcu. (asi vedia prečo).
- patrikvarga
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
patrikvarga píše:No comment
Foťak sa mi nechce viťahovať.
exemplární příklad - to není vrtákem ve sklíčidle. Problém je před vrtačkou. Když se koukneš pozorně na tu fotku, vidíš, že máš přepálený vrták. Vrtal jsi bez mazání, příliš rychle. A zřejmě bez stojanu. Prostě "práce kvapná, h.... platná", protože i s méně kvalitním vrtákem se dá vyvrtat přesná díra. Vrták musíš mít přesně nabroušený, do úhlu, seřízenou vrtačku, předvrtaný otvor a musíš mazat a chladit a jemně najíždět. Žádný hrr už aby to bylo. Kdyby jsi tohle všecko dodržel, tak by se to tohle nikdy nestalo. Já se učil v 60-tých letech a ty vrtáky tenkrát ani zdaleka nebyly tak kvalitní, jak ty no-name dneska a vrtali jsme díry s přesností na desetinu milimetru. Prostě přišel mistr ze starý školy s měrkama a bylo zle, když díra která měla mít 3.0mm měla 3.2 mm. To byl oheň na střeše a nedej Bože, bychom mu okousali vrták. Takovouhle prasárnu jako máš na fotce si tenkrát nikdo nedovolil.
Jinak ve slově vitahoval máš hrubku, píše se vytahoval...
Přeji příjemné prožití svátku Vánoc a hodně spokojenosti a zdraví v novém roce.
V broušení vrtáku nevidím velkou vědu vyjma toho aby se vrták nepřehřál. To se u malých průměrů stane lehce, vrták se popustí a s tvrdostí je amen. Je ho sice možno opět zakalit, ale v domácích podmínkách to spíš překalíte. Takový nástroj může i samovolně praskat vnitřním pnutím. Nota bene zahřát by se měl induktivně v ochranné atmosféře nebo alespoň v dřevěném uhlí, aby mu do povrchové vrstvy nedifundovaly zplodiny hoření plynu atd.
- patrikvarga