Kondík u vrtačky

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Zbynek_

Kondík u vrtačky

#1 Příspěvek od Zbynek_ »

Dostala se mi do ruky vrtačka u které byl špatný kondenzátor za vypínačem.
Z vypínače do něho vedly dva červené vodiče a z něho dva červené a jeden zelený. jelikož takový kondík nemám, tak jsem propojil dva červené s těmi červenými. Vrtačka v pohodě funguje ale vrtá mi hlavou na co je tam ten zelený(za svorkovnicí zelenožlutý), který vede z kondíku kamsi do vinutí statoru,a který jsem nechal volný. Poradí mi prosím někdo?
Přílohy
IMAG0004_1638x1229.jpg
(174.43 KiB) Staženo 273 x
IMAG0002_1638x1229.jpg
(157.16 KiB) Staženo 275 x
workhard
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od workhard »

Je to odrušovací kondenzátor, funguje to i bez něj ale ruší to třeba telku, což je teď v době digitalizace obzvlášť patrné :lol: za anologové éry to tolik nevadilo.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
ohryzek36

#3 Příspěvek od ohryzek36 »

Ten zelený vede na kostru motoru (plechy statoru), na napájení je připojený přes Y2 kondenzátory (taký kvůli odrušení). Vypadá to nějak tak:
Obrázek

(na kondenzátoru to bylo nejspíš taky dřív nakreslené)

P.S: Stejnou vrtačku jsem teď nedávno také opravoval - byl problém s vypínačem (1 polovina nesepínala, muselo to jít napřímo), nevíš značku, nebo typ? U mně už výrobní štítek dávno nebyl, tak jen pro zajímavost.
Zbynek_

#4 Příspěvek od Zbynek_ »

Typ bohužel také nevím.....štítek tam taky už nemám. Vypínač mi někdy zlobí taky, hold už má něco za sebou. Asi špatnej kontakt.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Vypínač je třeba včas demontovat a vyčistit (i napružit mírně kontakty) , jinak dojde potom k rychlému vypálení . Jako u všeho , je i cena nových vypínačů , s pohledem k dřívějšku , závratná . :D
ohryzek36

#6 Příspěvek od ohryzek36 »

Taky jsem si říkal, že by to bylo nejlepší nějak opravit, ale vypínač byl zanýtovaný. Takže odvrtat nýty a opravit by to snad šlo, ale nemám možnost to potom dát dohromady - podobné vypínače jsem stahoval šroubama (tak M4 nebo M5), ale tento je ve vrtačce hodně natěsno - musel bych zapustit hlavy šroubů do vypínače (ale nevím, jak je ten plast široký a jestli nepraskne) a zároveň bych musel udělat pro matky nějaké vybrání v ručce vrtačky - na to, že ta vrtačka ani nebylo moje se mi to zdá jako docela velké riziko (s bůhvíjakým výsledkem) :D .
kokun

#7 Příspěvek od kokun »

Taky ho můžeš zpátky opatrně zanýtovat - použít Al (příp. Cu) vodič z kabelu a "dlouhý" nýt si vyrobíš z něho.
Dříve bývaly náplně do propisovačky z mosazné trubičky ø cca 3mm - ideální trubička pro "dlouhý" trubičkový nýt :wink:
Honza - kokúň

#8 Příspěvek od ohryzek36 »

Jo, to jsem už také dělal - ale buď ovázal tenkým drátem a stáhl, a nebo nějakým tlustějším a pozahýbal na koncích. Na snýtování (při "nýtku" z kusu drátu) bych asi neměl nervy - nedopadlo by to nejspíš moc dobře :D .
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“