Bezpečné dotykové napětí 1KHz-300KHz?

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mtajovsky

#16 Příspěvek od mtajovsky »

To je velmi individuální. Při opravě koncového stupně vysílačky VXV 100 na 76 MHz, která má napájení 12V, byl původní tranzistor byl nahrazen BFR64 a výkon rázem stoupnul asi na dvojnásobek. Při ladění výstupního článku jsem se dotkl palcem některého vývodu cívky a pěkně mě to bodově spálilo až na živé maso.

Takže je těžko určit normou nějaká vf napětí, repspektive dalo by se, ale v reálu se to může velmi měnit podle toho, jak naladíte anténu a tak dále. Takže u výkonových částí krytovat vždy.
hosab

#17 Příspěvek od hosab »

Při vzájemné kapacitě prim./sec. vinutí oddělovacího trafa např. 1000pF a při 10KHz je kapacitní reaktance(Xc) asi16Kohmů (1,6K/100KHz). Při napětí primáru trafa 300 až 700V sf (podle typu střídače a nap.napětí) je na zvážení zda příp.proud 18mA z hlediska bezpečnosti proti dotyku je v pořádku!? Zemnit! Zda zemnit konec nebo střed není podstatné.Výhody a nevýhody už zde byly vysvětleny.Pro pořádek:Shrnutí výpočtů platí pro sínusový průběh.U měniče to zpravidla o sínus průběhu nelze uvažovat.
alvr

#18 Příspěvek od alvr »

prozatim diky za vsechny prispevky, myslim, ze mi to je jasne. Samozrejme se zaroven nebranim dalsimu volnemu rozvinuti diskuze.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“