Výboj v plynu
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Výboj v plynu
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Pri atmosferickom tlaku nemôžu nabité častice nadobudnúť dostatočne veľkú rýchlosť, nakoľko sa hneď už pri začiatku odklonia pri prvej zrážke.
Výboj v plyne popisuje takzvaná V-krivka
Za normálních podmínek jsou plyny téměř dokonalými izolátory, stačí však plyn mezi elektrodami ohřát, ozářit UV světlem, roentgenovým nebo radioaktivním zářením nebo proudem rychlých elektronů či iontů a plyn své izolační vlastnosti ztratí, protože původně el. neutrální molekuly se působením těchto "ionizačních činidel" zionizují. Stejné ionizační činidlo je i elektrické pole. Pro výboje v plynech platí mimo jiných i Paschenův zákon pro průrazné napětí: U = 30pd + 1.35 [kV,cm,atm] kde p je tlak plynu a d je vzdálenost mezi elektrodami. Vyplývá z něj, že zápalné napětí výboje je přímo úměrné tlaku a vzdálenosti elektrod. Zdánlivá anomálie vyplývá z A-V charakteristiky výboje v plynech, která má oblasti doutnavého výboje, jiskry a nakonec oblouku, na vodivosti se podílejí zpočátku jen ionty, při dalším dodávání energie pak i elektrony vytržené z katody. Vedení elektřiny v plynech má rozsáhlou teorii, kterou lze nastudovat snad jen z vysokoškolských skript a je k tomu zapotřebí patřičný "matematický aparát".
Omlouvám se za velmi dlouhý a málo říkající příspěvek.
Mě by zajímalo ještě jaký vliv na to má "čistota" vzduchu, konkrétně ve spalovacím prostoru motoru, kde je směs paliva a vzduchu a někdy i část výfukových plynů.
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
Jinak krásným příkladem fotoionizace jsou doutnavky ve schodišťových tlačítkách v panelácích - za denního světla blikají a svítí fest, jak se setmí, zhasnou a rozsvítí se až teprve tehdy, když na ně posvítíte aspoň zapalovačem nebo LEDkovou minisvítilnou (častý dáreček nejrůznějších prodejců - klíčenka s LEDkou)
- Artaban001
rentgen nevlastním a pro použitou palivovou tyč do Dukovan nepůjdu
A když už jsme u toho:
Z doutnavkou se dá postavit oscilátor. Jak moc bych s ním mohl zjišťovat radiaci, kdybych tu doutnavku zapouzdřil do plechové krabice?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
TubeGuru píše:Vedení elektřiny v plynech má rozsáhlou teorii, kterou lze nastudovat snad jen z vysokoškolských skript a je k tomu zapotřebí patřičný "matematický aparát".
Ani mě to nepřipomínej. Já jsem na teorii nikdy moc nebyl a tohle zrovna byla ta část studia, co mě opravdu nebavila.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]