Převod odpor/napětí PT100

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#16 Příspěvek od masar »

Já to myslím vždycky jen dobře. :D
Už jsem nějaký ten pátek ze školy. Takže co taková bílá LED s Udf 3V - bude mít také 10mV/°C?
:wink:
Už slyším, jak říká: "podívej se do datašítu".
Andrea

#17 Příspěvek od Andrea »

Já jsem jen chtěla říct, že napětí na diodě je závislé na absolutní teplotě, je tam nějaké to kT/q... ten koeficient je asi -2 mV/K. LM35 má 10mV/°C. Takže to jen tak zaměnit nejde. Kolik má bílá LED mV/K netuším, podívej se do datašítu.
masar

#18 Příspěvek od masar »

Teď jsem se díval, tak je to kolem -2,5 až -3mV/°C. Ale aspoň jsem si uvědomil, že je třeba zaměnit vstupy H a L, aby to měřilo správně. :wink:
jasin

#19 Příspěvek od jasin »

Nevýhoda čidel na bázi polovodičů je omezený rozsah teplot, hlavně nahoře. V udírně se při zatápění nebo nevhodné regulaci může vyskytnout teplota, která se diodě či integráči nebude moc líbit.
Platina nebyl špatný nápad.

Také když něco hned nejede tak se to neřeší tím že se vrhnu honem na něco jiného. Co takhle sem dát schema toho použitého zapojení a prozkoumat proč to zlobí. Třeba na to společně přijdeme :idea:
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
rcross

#20 Příspěvek od rcross »

Omlouvám se za krátkou nečinnost - nejen udírnou je člověk živ. MOC děkuji za všechny příspěvky! Stále mi to nechodí... :-( Schéma toho mého bastlu rád nakreslím a dám je sem, ale ještě, než to udělám - jeden dotaz, jak mám udělat zdrof referenčního napětí, aniž bych musel použít 7106? A ještě chci dodat, že nemůžu použít jiného čidlo, než PT100. Jednak je dostatečně dlouhé, to co mám a hlavně je dvojité, přičemž druhou půlku používám MT600, tato část mi pochopitelně šlape, jenže já to chci doplnit ještě o jedno vyhodnocení právě s tím zmíněným C520D. Napájení 5V a potřebuju "jen" obvod mezi PT100 a vstup 520ky(10, 11). Myslel jsem si, že když mi nezáleží na přesnosti, jaké PT100 z principu má, nebude to složité a tudíž jsem tomu i přizpůsobil krabici, do které to musím instalovat. Ano, vím, že jsem situaci podcenil, sebe přecenil a tady je výsledek. :-( Děkuji za pochopení.
rcross

#21 Příspěvek od rcross »

Tak tady je ten můj nesmysl. Vzhůru do "hvjezdné"... :-D Děkuji za každou pomoc!
Přílohy
schéma.jpg
(18.42 KiB) Staženo 152 x
Andrea

#22 Příspěvek od Andrea »

Tohle ti se 741 a nesymetrickým napájením nebude fungovat. Na to potřebuješ operák, schopný pracovat kolem GND. Vstup by šel posunout, ale výstup moc posunout nejde.
Co ten operák vyhodit? Stejně ti tam jen zeslabuje a rozdíl umí samotný C520D.
masar

#23 Příspěvek od masar »

Souhlasím s Andreou. Všecko napravo od můstku odstranit a můstek připojit přímo ke vstupům 10,11 C520D. :wink:
rcross

#24 Příspěvek od rcross »

Děkuji, Andrejko. Tak vypadala úplně první moje verze, ale měl jsem to strašně nelineární, teď jsem si pohrál s odporama a ujde to. Vzhledem k tomu, že mě tlačí čas, udělám to tak, jak říkáš. Až budu mít čas, postavím to se 7107. :-) Teď mi to na stole funguje, takže tímto téma končím a všem děkuji! :-)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“