Distanční sloupky, domácí výroba

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Superpavel

Distanční sloupky, domácí výroba

#1 Příspěvek od Superpavel »

Čau.Občas potřebuju distanční sloupky pro připevnění DPS do krabičky.Dělám to tak že uříznu kulatinu průměr 8mm a ve stojanový vrtačce vyvrtám díru 2,5mm pro závitník M3. Jenom že se mě u každýho kusu stane že když se na začátku vrták chytne na prostředku tak na druhý straně vyleze mimo střed.Nevěděli by ste jak nato aby když vrtám díru na prostředku abych na druhý straně vylezl taky na prostředku?
helios

#2 Příspěvek od helios »

Najlepšia rada je, vrtať na sústruhu, kde je rovnobežnosť vrtáku s guľatinou zaručená. Ručne to ťažko dosiahneš.

P.S. ešte by sa dalo upnúť guľatinu do vrtačky (ak nemá veľký priemer) a vrták opatrne do sveráku. Tak sa bude točiť obrobok, a máš väčšiu šancu udržať dieru v strede.
Naposledy upravil(a) helios dne 25 pro 2011, 13:23, celkem upraveno 1 x.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
FRANSIMOR
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od FRANSIMOR »

Nevím jak dlouhe jsou,ale bud svrtávat na dvakrát-z jedný a pak druhý,nebo použít kvalitní vrták.Při dlouhém vrtání to má tendenci"ujíždet od osy".Předpokládám,že kulatina je upevněná pevně ve svěráku v ose s vrtákem,že není odkloněná.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od AmarokCZ »

Když jsem ještě distanční sloupky nekupoval, tak jsem nejdřív tu kulatinu na jednom konci zbrousil co nejvíc kolmo k ose kulatiny. Vrtal jsem samozřejmě na stojanové vrtačce, váleček jsem držel v ruce (přesněji řečeno v kombinačkách). Do délky sloupku cca 2cm byl výsledek většinou dobrý.
Nyní ale preferuji plastové sloupky, takže je kupuji.
Superpavel

#5 Příspěvek od Superpavel »

Soustruh nemám.Ale upnout kulatinu do sklíčidla a do svěráku vrták to by mohlo jít.
Achab

#6 Příspěvek od Achab »

Pro ideální výsledek je nejlepší soustruh a pro zavrtání středu použít tzv. středící vrták. Ke stojanové vrtačce by se dal vyrobit upínací přípravek do svěráku vrtačky (nebo přímo na upínací stůl) který zajistí přesnou polohu kulatiny. Ruční vrtačkou to bude nehorázná páračka s nejistým výsledkem.
kovar

#7 Příspěvek od kovar »

A co zkusit nějakou vhodnou trubičku?Jen do ní vyřízneš závit a je to.
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
popopepe

#8 Příspěvek od popopepe »

Pořád jsi nenapsal, jak dlouhé jsou ty distančky. Ono to zas tak jednoduché není, vrtat 2,5mm třeba v délce 50mm. To se ti povede spíš náhodou. Ani na tom soustruhu to není v téhle délce jistota, že to vyleze na druhé straně kde má.
Killroy
Moderátor

#9 Příspěvek od Killroy »

No právě. A je zajímavé, kolik práce a energie je třeba vynaložit namísto toho, než bych si ty sloupky někde za několik korun koupil. Neřeknu pokud by šlo o nějaký nestandard, ale u běžných provedení, to fakt může akorát tydýt.. :roll:

.
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
jano2

#10 Příspěvek od jano2 »

kovar píše:A co zkusit nějakou vhodnou trubičku?Jen do ní vyřízneš závit a je to.
Je vhodna vysokotlaka trubka (trisiek), z diesel motorov,nikedy som to robil.
Achab

#11 Příspěvek od Achab »

Mám soustruh doma ale běžné sloupky většinou taky kupuju protože vyrábět se je nevyplatí a mají povrchovou úpravu. V případě potřeby je to ovšem otázka pár minut. Zavrtávat na 50 mm přece není potřeba, stačí na závitník. Dřív mě ty díry vrtal známý soustružník na dílně za 1-2 piva na počkání, což je taky řešení.
EL34

#12 Příspěvek od EL34 »

Myslím, že problém bude v tom,že na ten vrták moc tlačíš. Když už to děláš a nekupuješ tak to chce fakt svěrák a dobrej stojan a ostrý vrták a hlavně to mazat olejem. Jako materiál jsou docela dobrý hliníkový prvky 6mm z antén Kovoplast. Ovšem pevnost toho závitu M3 v hliníku je menší, pro nenáročné aplikace ale vyhoví.
Apropo kde ty sloupky kupujete? Já se ptal ve všech obchodech v mým městě a nikde nic.
kovar

#13 Příspěvek od kovar »

Na vrtání do Al je nejlepší mazat vrták obyčejným mýdlem.
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Achab

#14 Příspěvek od Achab »

EL34 píše: kde ty sloupky kupujete?
Má je GM, GES, TIPA a případně další prodejci elektronických součástek.
jandu

#15 Příspěvek od jandu »

Ak si vieš zadovážiť-ubastliť druhé skľučidlo s krákou oskou na oc.doske cca 80x80mm tak, aby sa dala upevniť pod stlpovou vrtačkou kolmo k jej up.hlave, tak sa to dá tak, že urezanú dľžku budúcej dist.trubky upneš do vrtačky a do spodného /pevného skľudičdla upneš vrták. Ak máš dobre nastavenú kolmosť dvoch hláv proti sebe, tak navrtaný otvor bude presne v strede.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“