Staré LiIon z noteboku, využitie?
Moderátor: Moderátoři
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
- czatlantis
Pak tu mám notebook, kterj nabíjí klasickým CC/CV, ale nabíjení ukončí při4,2V/čl a proudu asi 50mA. Takhle nabitá baterka má po odpojení asi 4,18V
Obecně čím vyšší napětí, tím vyšší koroze elektrod.
Třeba Lenovo notebooky mají možnost nastavit strop nabíjení (aby se baterka nenabíjela pokaždé na 100% ale třeba jen na 85%.
Dokonce v manuálu je naspaný že pokud nepotřebujeme vysokou výdrž na aku a používáme notebook často na síť, tak máme snižit vrchní hranici pro zvýšení životnosti aku.
Další věc je, že v tom mým notebooku se nabíjí články až na 4,3V/čl (nový sanyo 3Ah, mají to v datasheetu), při nastavení nějakýho green módu pro vyšší životnost aku to nabíjí pak jen na 4,2v/čl....z tohoto bych si usoudil, že to napětí nebude jen tak nějaká bezvýznamná sranda
Pak ještě něke jsem četl, že Motorola používala/používá pro liion nabíjecí napětí jen 4,1V pro zvýšení životnosti
Už delší dobu uvažuju že vezmu nějaký 2,3,4..články, jedny nabiju pořádně na 4,2V, druhý jen na třeba 4,1V, další na 4,0V a každej měsíc změřím kapacitu a uvidím, jestli se vyplatí mít zpočátku nižší kapacitu s (nižším napětí).
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Takže se vyprdni na všelijaké stupidní úvahy podpořené nesmysly nastudovanými "kdesi" na netu a prostě to nabíjej dle libosti (samozřejmě do max 4,2V).
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Mám odzkoušeno, že volba vybíjecího proudu moc velký vliv nemá pokud není moc velký (nad 1C), stejně tak není zas až tak důležité konečné napětí (2.5V vs 3.3V dělá rozdíl v kapacitě ~5% a u 2.5V vs 3.0V je úplně zanedbatelná "chyba").
- czatlantis
Andrea píše:Ta koncová napětí 4,1V, 4,2V případně 4,3V nespadla z nebe a nejsou univerzální, závisí na technologii výroby elektrod článků, tak si o tom nejdřív něco přečti, abys do toho nebe neodletěl.
Tohle samozřejmě vím, ale bylo myšlený nabíjet článek s jmenovitým 4,2 jen na 4,1V
AmarokCZ píše:Na svém IBM R60 jsem zkoušel nastavit strop nabíjení na 85% (to jest cca 4,0V)....
Jo to nepopírám že hlavní vinu nesou šmejdový články...ale třeba kdybys dobíjel na 100% tak ty sanyo neodejdou po 5 letech ale po 2 letech...
Taky hodně záleží na tom jak často se nabíjí (jestli ségra jede pořád na AC a ty třeba trápíš každej den aku) a při jaké teplotě pracujou.
Trochu mě udivuje že Sanyo produkuje takový šmejdy....
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Toš s tím známým jsem se o tomhle před půl rokem bavil, protože mu zdechla elektronika v baterce a přestalo mu to dobíjet. Výdrž (v tu dobu kdy mu to odešlo) měl cca stejnou jako já a on nabíjel na 100%, takže velký vliv na kapacitu to plné nabíjení asi nemá.czatlantis píše:Jo to nepopírám že hlavní vinu nesou šmejdový články...ale třeba kdybys dobíjel na 100% tak ty sanyo neodejdou po 5 letech ale po 2 letech...
Mě odešla ta elektronika před několika dny - mám 99 cyklů, on měl 75 cyklů. Ségra tam má taky jen cca 70 cyklů, takže je na první pohled vidět, že kvalitní články od Panasonicu přežijí ledacos, kdežto Sanyo jsou podle mých dosavadních zkušeností mizerné.
- frantajetel11