ESR merač
Moderátor: Moderátoři
novinky:
o Slabá element, "Low Batt" Dump Power On Self-test, symbol baterie místo
o LCD typ je nezávislý a omega u skládky exotické druhy LCD
o kiírásnál Hz symbol míru je
o Ccal uloženy na zlepšení Kalibrační adaptér.
Ve stručnosti - stavěl jsem to s displejem, co neuměl zobrazit znaky a ten soft to eliminuje + zobrazuje slabou baterku - a umožní měření dalších typů tlumivek.
pá červen 03 2011, 7:32
pá červen 24 2011, 21:01
Je tam použitá verze sw a potom jsou diskutovány i některé komponenty. Některé jiné verze sw potřebují přídavné obvody pro vypínání baterie apod. Většina součástek je v GES nebo GME, i když pod jiným označením. Někde ve vláknu je ale také doporučený soupis. Jedinými nedodávanými jsou přesné styroflexy, ty lze koupit v Pesimatu, nejlépe více ks hodnot 680pf/63V a 330pF/63V a složit je na přesnou hodnotu 1000pf±0,5%.
Pokud jde o kalibraci, ta je dána právě těmihle styroflexy 1nF. Přesně se LCM3 nastaví softwarově zhruba takhle:
-zapnout - zahřát.
-při nezapojených svorkách podržet tlačítko (přepínač) v poloze kal až se objeví povel změnit měření (maďarsky). Povolit tlačítko nebo přepnout na meas, ustaví se hodnota kapacity blízká nule.
-zkratují se svorky ESR a opakuje se postup s tlačítkem (přepínačem), ustaví se hodnota mΩ blízká nule.
Tím je kalibrace pro C a ESR ukončená. Pokud je třeba opakovaně kalibrovat, je třeba vypnout přístroj a po znovuzapnutí opakovat oba kroky v popsaném sledu.
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
2011-06-03, 07:32:16
2011-06-24, 21:01:23
Je tam napsaná verze, kterou si použil. Pro zajímavost jsem chtěl vědět popis všech verzí - rozdíly. Vyzkouším, uvidím.
Taky jsem si všiml, že maďaři "neskládají" kondenzátory. Mají tam skoro vždy jen jeden. Asi to bude, jak píšeš v tom druhém odkazovaném příspěvku, že přesnost tak nevadí, ale neměly by se od sebe moc lišit. Takže by se daly možná koupit i tady http://www.tipa.eu/cz/kondenzator-svitk ... c/d-89557/ a vybrat z několika kusů dva o stejné hodnotě.
fredis: Ve čtvrtek je pro zajímavost napíšu. Teď už mám uklizeno. Ale 6 až 7 mA vypadá v pořádku. Původních 60mA bylo moc pro napájení z 9V baterie, ale to byla moje blbost.
.J.
- Přílohy
-
lcm-3 002.jpg- (244.83 KiB) Staženo 149 x
-
lcm-3 001.jpg- (244.12 KiB) Staženo 163 x
-
lcm-3.jpg- (247.61 KiB) Staženo 191 x
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
fredis píše:Napiš pro zajímavost jaké hodnoty f v kHz a napětí v mV Ti to zobrazuje při zapnutí a při kalibraci. To jsou věci na které má mj velký vliv kvalita tlumivky. Ať to můžeme porovnat.
Při zapnutí bez měřicích vodičů
Fo = 513,7k
Fcal = 366,9k
Při kalibraci - propojené svorky Q_GND a Q_EL, použity 2 tyto krokošňůry (než vyhrabu ve sklepě lepší kabely na šňůry)
Uesr = 94,3mV
Fesr = 91,1k
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Při zkoušce jsem měřil pár kondíků a byly mezi nimi 3 použité Matsushity. U nich kapacita úplně přesně odpovídala udávané hodnotě. Asi dobrá značka.