Konzervátor autobaterie
Moderátor: Moderátoři
-
pabloxx
A kutilmile - nelituju tě
Otázkou je, nemá li náhodou LM317 mít náhodou nějakou teplotní ochranu a nemá li dioda D1 náhodou zabránit jeho destrukci při zkratu? Je mi jasný že částečně vybitá baterka si chtěla vzít "co to dá" ale tímpádem by se stabilizátor přehřál a vypl. Nebo ne?

Jenže je to dnešní LM317 a ne třeba stará poctivá MA7812. Měls ji na chladiči? I když to by stejně asi nemělo být podstatné. Ale možná je trafo příliš silné a ochrana v LM317 příliš pomalá.
Trafíčka jsi hlupácky nedaroval ale hlupácky vyměnil.
PavelFF píše:Ten zdroj je zapojen opravdu katalogově a je vybaven všemožnými ochranami(ty diody navíc), takže by odejít neměl.
Jenže je to dnešní LM317 a ne třeba stará poctivá MA7812. Měls ji na chladiči? I když to by stejně asi nemělo být podstatné. Ale možná je trafo příliš silné a ochrana v LM317 příliš pomalá.
Trafíčka jsi hlupácky nedaroval ale hlupácky vyměnil.
Vidíš, chyba v terminologii
Na chladiči byla... Taky mě napadlo jestli to trafo nebude moc silné, pro příští pokus ho asi posilním nějakým KDčkem, ale než napětí na baterce vyleze nahoru, asi to bude pěkný topení
workhard: myslím že 1.5A
edit: KDčkem pochopitelně posílím to LM, nikoliv trafo
Pomohl by sériový odpor třeba 1-2 Ohmy mezi zdroj a stabilizátor. Jinak má baterka v podstatě nulový odpor a trafo na 3A dá mnohem víc proudu než je zdrávo. Chybí tam nějaká impedance navíc. Samotná 317 na to asi nestačí. I když si pořád myslím, že by měla.
Zenerku je samozřejmě možno nahradit kvalitnějším zdrojem referenčního napětí a proudový rozsah změnit výměnou odporu 4,7 ohmu. Je to vlastní neumělá konstrukce ze šuplíkových zásob (stavět podle cizího návodu mě nebaví), a tak se omlouvám za případné nedokonalosti.
Jednoduché udržovací nabíječe s trafem 24V a žárovkou jistě fungují, ale hrozí nebezpečí přebíjení v případě, že samovybíjení je dlouhodobě menší než dobíjecí proud.
Edit: po zjištění, že mám v záznamech i pozdější verzi, schema upraveno.
- Přílohy
-
accu_12V.png- (3.35 KiB) Staženo 648 x
A kutilmile - nelituju tě