Jak se měří odpor hromosvodu?
Moderátor: Moderátoři
Zajímalo by mě, jak jej zapojit na zemnič homosvodu a zem PEN a orientačně změřit zemní odpor. Díky za rady.
a u terrometu by měly být pro dvoudrátovou metodu spojeny 1 a 2 . . . a uzemění je tam označeno.
Kontrolu, jestli to funguje provedeš kouskem drátu, kterým to prozkratuješ a po zatočení kličkou to musí ukazovat "0" . . .
- Přílohy
-
terromet-obrazek.JPG- (39.81 KiB) Staženo 192 x
Ješte to vyzkouším na tom zemniči proti PEN.
Co si pamatuji tak to tam nikdo neměřil více jak 10let. A mělo by se to zřejmě dělat 1xročně. Samozřejmě od revizáka a mít k tomu revizní správu.
Jenže to stejně nevyhovuje, poněvadž na domě je jen jeden zemní svod a mají být tuším min. tři samostatné.
Teoreticky pokud ta nová tyč, co tam zarazím, bude mít zemní odpor 19ohm, tak při paralelním spojení by byl výsledný odpor cca 12,5ohm a to by v normě už bylo.
hosab píše:Pozor na "teretické"výpočty řazení odporů!Dva zemniče po 20ohmech vzdálených od sebe na dva metry nikdy nedají 10ohmů! Pravidlo je,pokud je to možné co nejdelší tyče a co nejdále od sebe.
Tak tohle jsem opravdu nevěděl.
Ale mám pouze prostor v tzv.předzahrádce cca 8x2m. Dá se nějak zjistit, kam ten původní zemnič vede, aniž bych ji celou rozkopal?
Ten druhý bych dal samozřejmě na opačnou stranu.
A nebo je lepší udělat to celé nové a na ten starý zemnič se vykašlat?