Schéma ATX zdroje bez st-by trafa

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
bu2520

Schéma ATX zdroje bez st-by trafa

#1 Příspěvek od bu2520 »

nemáte někdo ? řeším tu jeden speciální zdroj který má tohle zapojení . Samokmitá a dělá 5V pro napájení logiky TL494 vše funguje po prvním stby zapnutí zdroj najede. po vypnutí zůstane v provozu částečně TL494 a zatíží st by napájení které poklesne na 3,8V což už nestačí na opětovné spuštění.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Takto to mali riesenie stare ATX zdroje Skyhawk. Vysychal tam nejaky elyt a potom to v standby bzucalo a na vsetkych vystupoch bolo napatie. Jeden som rozobral na suciastky a dalsi sa mi tu este niekde vala...
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od AmarokCZ »

S takovým zdrojem jsem se taky setkal, jediným rozdílem oproti klasice se STBY zdrojem byly dvě součástky - odpory 330k mezi kolektorem a bází spínacích tranzistorů na primáru.
Ty budeš mít asi jiné zapojení, takže zkus nejdřív hledat vadný kondík.
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

kondíky jsem už ze zoufalství vyměnil a "stále kvoká" vtip je v tom že zdroj funguje na zátěži v pohodě a první zapnutí jde bez problémů , ale po druhé už ne , ale pokud snížím na mžik napájecí napětí toho TL494 z 3,8V ( to je stav po vypnutí st by) na asi 2,7V zmizí napětí z reference 5V a napájecí napětí se zvýší na 5V pak už vše funguje . Zkoušel jsem vybrat ze tří IO , ale bezúspěšně. Je to sice ATX zdroj, ale atyp, má místo 3,3V 16V a chybí mu st-by 5V .
bu2520

#5 Příspěvek od bu2520 »

vyřešeno, můj předchůdce měnil rezistory v kolektorech budicích trandů a použil 1kohm po výměně za 1K8 už vše funguje jak má.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“