Odpojovač nabíjení
Moderátor: Moderátoři
ZdenekHQ píše:S jedním dvěma LM317, bočníkem a operákem to jde pro 1A, ale pro 8A to už bude složitější, na to se většina bastlířů vykašle...
Čauky.Tak jsem to sestrojil.Vše šlape jak má,ale i při nastavených 15.2V není baterie naplno nabitá.Potvrzuji příspěvek ZdeňkaHQ.
Napájím to momentálně spínaným zdrojem 5A.
Nabíjím s tím domácí eskutr,takže doba po kterou nabíjím je zásadní.
Tak se znova zkouším dopátrat odpojovače při poklesu proudu.?
Odvozovat konec nabíjení od poklesu proudu také není dost spolehlivé, mnoho nabíječů má charakterisitiku I a tam by se to nevypnulo vůbec.
Takže když nastavím 14.4V,tak jej po tuto hodnotu nabíjí plným proudem a až po tom začne proud pozvolna klesat,jak baterie získáva poslední procenta náboje.Během nějakého času dostane poud až na přibližně 0,3A.V této chvíli kdyby se odpojila nabíječka by byl ideální stav.
Ale jak?
Asi přilepím malý vypínač na ručičkový ampérmetr nebo co!
Jinak přeji vše nejlepší do nového roku.
S pozdravem Luboš
Je to ale uzavřené aku a 14,4v je max.
Jde mi jen o rychlejší (doládování).
Dosud jsem nabíjel jen na max 13.8V,protože nehrozí žádná ujma,ale
doba nabíjení je hodně dlouhá.
Při 14,4 musím abíjení hlídat,protože delší doba na tomto napětí v nabitém stavu je pro ní smrt.
Ovšem oproti 13.8 je to pdstatně rychlejší.Teda to doládování
Tady to je
Pro Zhruba 13.8V a 14.4V.
- Přílohy
-
figure06.jpg- (53.26 KiB) Staženo 70 x
-
figure05.jpg- (54.32 KiB) Staženo 72 x
Edit: Stačí použít mozek a matematiku ZŠ. Když do akumulátoru láduju 0.2C/h, tak za 3h do něj při 100% účinnosti dostanu 0.6C, na tom druhém grafu je nárůst o 0.8C za ani ne 3h, takže ten aku má účinnost nabíjení asi 140%. Nyní stačí použít znalosti z fyziky ZŠ a dojít k závěru, že je to blbost. A reálný aku bude mít účinnost nabíjení rozhodně pod 100%.