Zdravím Vás pánové.Před časem jsem tu prudil s COLOR 343.TV šlapala a najednou umřela.zkoušel jsem oba tyristory, TU160, i tranzistory v modulu R.Pomocný zdroj pro R.Diody na základové desce jsem taky kontroloval skoro všecky.Vše se zdálo být OK,ale TV ne a ne naběhnout.Zahejbal jsem šasím a najednou naskočila.V jedné poloze šasí šla a ve druhé ne. hejbal jsem s modulama i s kabelama a přišel jsem na to, že když se hejbe s konektorem,kterým je připojena horizontální vych.cívka k trafu v horiz. stupni,tak to nabíhá a chcípe.Poopravil jsem konektor a vše najednou šlape. Horizontální vych cívka je připojena přes diodu na vývod číslo 5 "R" modulu (ochrana).Jde to prosím nějak rozumně vysvětlit? Skutečně při nepřítomnosti impulzů vedených z horizontální vych. cívky na vývodu číslo 5 modulu "R" TV nenajede?Když konektor vytáhnu TV nejede,když ho tam dám jede.
Je to jednoduchý- při odpojení H vychylovačky se snadno může stát, že odpálíš konec horizontálu.
Tohle zapojení tudíž funguje jako ochrana.
Doporučuju Ti projet všechny spoje pro vyloučení dalších studentů.
Naposledy upravil(a) MetalGod dne 04 lis 2006, 23:08, celkem upraveno 1 x.
Vzal jsem si k tomu Amatérské Rádio B.Tam je to popsané.Ale nejsem zrovna kovanej televizák.Učím se.Moc jsem tomu tam nerozumněl. V schématu to vypadá, že když tam není potřebné napětí na 5 modulu R zapne se ochrana a nedovolí otevření tranzistoru, který spouští přes trávko první tyristor. Je to tak?