Tip na vhodný potenciometr
Moderátor: Moderátoři
Tip na vhodný potenciometr
V jednom z posledních generátorů s Wiennovým mostem, na kterém jsem se podílel, je precizní drátový pot a šestinásobný vactrol, 2 sekce jsou součástí mostu, 2 sekce ovlivňují časové konstanty regulace zpětné vazby. Celkem snadno se dá dořešit stabilizace kmitočtu a rozmítání.
A BM 543, pokud to někdo nepochopil, je ZKRESLOMĚR. Má výstup, takže lze průběh po potlačení první harmonické pozorovat a měřit na osciloskopu. Minimálně se tak dá "okometricky" "potlačit" vlastní šum zkresloměru, a ten není zrovna nejmenší. Pokud nastavím úroveň místo 100% na 50%, podstatně se sníží jeho vlastní zkreslení, a to se blíží výrobcem udávaným -70dB.
____
Takže mám volit jednině drátový potenciometr? Asi bude drahej... A snad opravdu zmákne i těch 500kHz.
Sendyx píše:TP160 je naprosto nevhodný, je mechanicky mizerný. Já mám v jednom přístroji TP289.
V jednom z posledních generátorů s Wiennovým mostem, na kterém jsem se podílel, je precizní drátový pot a šestinásobný vactrol, 2 sekce jsou součástí mostu, 2 sekce ovlivňují časové konstanty regulace zpětné vazby. Celkem snadno se dá dořešit stabilizace kmitočtu a rozmítání.
Díky za radu. Já nemám v plánu dělat precizní přístroj ohledně stabilizace amplitudy a kmitočtu, zatím se ženu spíš za tím zkreslením. Píšeš, že máš v jednom přístroji TP 289. Mám tomu rozumět tak, že vyhoví mým požadavkům, myslím ohledně zkreslení??
Možná jsem se ne úplně vhodně vyjádřil a ne všechno zvládnul napsat v úvodním příspěvku, takže, pokud jsem něco dotázal ne příliš dokonale, tak se ptejte!
Kup si dva stejné dráťáky s konstrukcí dovolující napojit druhý do tandemu.
Potvrzuji Hilla: 3% zkreslení na oscilu vidí jen šťastní.
Tak, a teď nemám úplně jasno. Mám vrazit peníze rovnou do dráťáku, nebo mám nejdřív zkusit TP 289?
Nepatřím mezi ty šťastlivce, co by od oka na osciloskopu poznali zkreslení obrovských 10%, protože nepatřím mezi ty, co celej den čučí do obrazovky osciloskopu. Navíc, i když je tam rezerva, takže můžeme od rána do večera polemizovat, výrobci osciloskopů udávají ne zrovna nejmenšíí nelinearitu vlastního odečítání na samotným škopku.
_______
Vlastně jsem původně chtěl položit dotazy rovnou výrobcům potenciometrů. Ale říkal jsem si, že třeba to na internetových fórech vyřídím rychlejc.
Jura
Takže do něj bych šel, i když by neškodilo vybrat z více kusů.
A nakonec uvedu, že těch 0,007%, jak už jsem psal, byl fakt jen první nástřel, BEZ PŘELAĎOVÁNÍ (proto jsem se ptal na potenciometr, jinak tam mám rezistory 1k0 a kondenzátory Wima MKS02 na 5kHz, nebo nějaký starý vypájený TESLácký kondenzátory na 50kHz, kde je ale už horší zkreslení kolem 0,015%, což neva, protože mám už navržený lepší zesilovač, co by měl "nezkreslovat i při aspoň 100, spíš 200kHz).
Stabilizaci amplitudy jsem zatím řešil pořádně podžhavenou žárovkou 24V/50mA. Ona sice asi na nižších kmitočtech hodně zhorší zkreslení (i když, podžhavená na 200°C až 300°C ne tolik, jako kdyby žhnula- ale zatím jsem tohle neměřil). Ale je tam ta jednoduchost, to jednak, a jednak pak taky možnost pozdějších hodně podstatných vylepšování obvodu stabilizace amplitudy. Tam by se mně hrozně líbil optočlen typu světlo- fotorezistor.
_______
Dneska jsem to teda nechal plavat, ale zítra se na všechno podívám. V první řadě se chopím páječky, a zkusím na zkušební desce přebastlit zapojení na ten rychlejší zesilovač. Věřím, že bude mít bezva vlastnosti, aspoň s ohledem na to, že má běžet s obyčejnými BC846/BC856, a že má bez problémů běžet až do 500kHz a nezkreslovat až do 200kHz.
Nesouběh potenciometru neberu jako kritickou věc. Pokud má generátor sloužit k měření kmitočtových charakteristik kvalitních reprosoustav, (±1dB), kontole frekvenčních charakteristik HiFi a HighEnd zesilovačů, a hlavně k měření jejich zkreslení v pásmu, kde je zkreslení opravdu slyšet, takže řekněme těch 200Hz až 20kHz (popř. 10kHz), pak nějaký nesouběh, aspoň myslím (nedokazoval jsem zatím výpočtem), amplitudu příliš neovlivní, aspoň v mezích pro mě zajímavých.
Jura