Regulace teploty v bytě, vytápěno plynovým kotlem
Moderátor: Moderátoři
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=12575
Prostě to BPT-21 mi nějak bezdůvodně vypíná (někdy i zapíná) kotel. Budu to muset poslat na otestování a případné přeadresování dp Elbocku, nejsem si ale jist, že se tím problém vyřeší, pokud není komunikace kódována na konkrétní soupravu.
Jinak bych s tím byl spokojen, takto jsem z toho spíše rozpačitý.
-
Jozef_SK
- Přílohy
-
pkm_3.gif- (17.83 KiB) Staženo 334 x
Stačil by mi nějaký elektromagnet, který by se dal namontovat místo term.hlavice
Elektricky ovládanou hlavici si uděláš sám za pár kaček, (elektromagnetický ventil je šíleně drahý a poruchový) ktomu spínačky levné spínací hodiny a máš regulaci jak víno.
Vtip regulovaných profesionálních hlavic je vtom, že vevnitř hlavice je vlnovec s nějakým plynem , který teplem zvětšuje svůj objem a tlačí na kolík, který mechanicky přivíerá hlavici. (prostě princip kapilárových termostatů)
No a oni ten "vlnovec" přihřejou elektrickým odporem, takže ho vlastně oblbnou, protože mu nasimulují větší teplotu než má místnost a hlavice se zavře. Tak jednoduše se řídí útlum.
Ten výkon byl tuším 5W, ale již to nevím, protože je to dávno co jsem chtěl něco podobného dělat a hledal jsem informace.
Tak práve ten spôsob "oblbovania" ventilov zverejnili na maďarskej stránke torretov, je tam návod a schémy el. obvodov. Je to ale v maďarčine. Ak napriek tomu má niekto záujem, môžem poslať a na prípadné dotazy zodpoviem.
Nebo - mohlo by to dělat nejaké rušení šířící se po napájecí síti 230V (napájení kotle a přijímače termostatu)? V kotli mi občas cvaká, ale měl jsem za to, že je to někde ve vodní části. Co dát případně mezi zásuvku 230V a přijímač termostatu, jaký odrušovací prvek (případně čím nahradit celou klasickou zásuvku)?
Laboroval jsem s ohnutím antény (jako anténa slouží krátký drát) a jako optimální se ukázalo odehnutí asi 50-60 stupňů od svislé stěny kotle. V režimu "Program" to zdá se chodí spolehlivě, ale pokud v tomto režimu přidám ručně, vypne mi přijímač dřív (ačkoli na vysílači svití stav zapnuto).
Takže asi nějaká chybka, už nevím. Preventivně jsem dotáhl vodiče v zásuvce, nebyly ovšem volné. Napadá mne ještě napájet přijímač z jiné zásuvky než kotel, ev. dát ho do prodlužky na jiné místo nebo vřadit nějaký opravdu kvalitní filtr před něj nebo mezi něj a kotel.
Koukám, že mám do zimy co dělat.
Pokud sepne ventil v druhé větvi (ohřev TUV), tak kotel jede naplno, nepředpokládám tedy závadu regulátoru tlaku plynu.
Je to, když je přecvaknutý dolů na "1" nebo nahoru?
Obrázek kotle zde:
http://www.imghosting.cz/view-65DakonPTELM8M.jpg
- Gringo_Joe
dostal se mi na stul BPT21 - ze pry spatne vlozene baterky a vevnitr to vypada jako po pozaru.
Zkusil bych to spravit, spalene cesty pujdou nahradit, ale nejvice to odnesla soucastka nad elektrolytem 1000uF/6.3V - nejspise kondik nebo dioda.
Divam jsem se zbezne po schematu, ale nenasel, nema nekdo napad, pripadne zarizeni doma na rozlousknuti?
Dekuji predem