Louhová baterie 5x NKS 100, repase a údržba

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Já jsem jen jednoduše zapnul fázované nabíjení - nejdřív nabíjení stálým proudem, po dosažení určitého napětí přepnutí na stálé napětí a to po dojetí 3h lhůty přepnuté na udržovací režim. Do té doby bylo aktivní jen to koncové 3h nabíjení stálým napětím a protože vybitý akumulátor bere víc než je zdrávo, nabíječ byl vlastně pořád v režimu aktivované proudové ochrany - a hodnota nabíjecího proudu sice byla stejná jako u nabíjení stálým proudem, ale po 3h se nabíjení přepínalo na udržovací - tím pádem se baterka vlastně nikdy nenaládovala dostatečně. Takhle to bylo v provozu víc než rok a baterka byla označovaná jako "asi špatná" - nikdo s tím nechtěl nic dělat, byli to pošťáci a ne elektrikáři. Byl to nějaký tahač vozíků Balcancar, typ nabíječky už si nepamatuju - je to už víc jak 25 let. Já jsem několikrát očumoval u nabíječky, pak jsem přepnul jeden přepínač na "režim W" a ono to místo 3h připonabití nabíjelo 8hodin v kuse a vozík pak jezdil celou 12h směnu jak drak...
S těmi alkalickými články je to jiné než s olovem - nevadí jim ponechání ve vybitém stavu nebo nedostatečné dobíjení po dlouhou dobu. Ta hnědá vrstva vypadá jako by do nich někdo nalil něco nepatřičného, buď vodu z vodovodu nebo dokonce kyselinu. Zauhličení článku se kontroluje podle hustoty elektrolytu. Uhličitan je nerozpustný a sedá na dno nebo na stěny. Jak je hustota louhu menší než 1,1gramu na ml, je lepší louh měnit - předepsaná hustota je 1,16g/ml.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“