Vybíjení akumulátorů
Moderátor: Moderátoři
Vybíjení akumulátorů
-
PavelFF
Mě by zajímalo, na co bude taková věc dobrá? Proč se baterka bude vybíjet? Proč konstantním proudem a proč jednou 50A a podruhé 150A? Jak dlouho se to bude vybíjet?
test baterií
-
PavelFF
Část impedance by mohla zůstat tvořená odpory, ale i tak zůstane na tranzistorech značné napětí a tím i výkon. Když máš uchladit 6kW, tak to vždycky bude těžké a rozměrné. Takže bych řekl, že většinu impedance musí tvořit odpory a jen zbytek tranzistory, které budou udržovat konstatntní proud. Záleží na tom, o kolik se během testu změní napětí baterky, aby to tranzistory stačily uregulovat. Takže nakonec nebudeš potřebovat tranzistorů 60, ale třeba "jen" 20.
Jak se to dělá u profesionálních zařízení nevím, ale asi to mají zmáknuté.
Našel jsem zmínku o vybíječi 48V/270A co váží "pouhých 20kg". Nevím jestli je to málo nebo hodně.
Torkel 820 Telecom
Torkel 820 Telecom - zátěžová jednotka. Tato zátěžová jednotka je v podstatě řízenou zátěží určenou specielně pro testování baterií o napětí do 48V DC, jedná se tedy o přístroj určený specielně pro telekomunikace, rádiové vysílače a ostatní oblasti pracující s bateriemi této napěťové úrovně (konstantní vybíjecí proud při 48V je 270A přičemž jednotka váží pouze 20kg - případné rozšíření proudové kapacity je možné pomocí externích zátěžových jednotek). Umožňuje testovat banku baterií buď konstantním vybíjecím proudem nebo konstantním vybíjecím výkonem, případně jejich profily.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
-
PavelFF
Když chce porovnávat baterky mezi sebou, tak je dobré aspoň nějakou veličinu mít přesně definovanou (např. konstantní proud). Tak může dost snadno zjistit kapacitu.
Ještě mě napadlo, že pokud by v zařízení měly být tranzistory, pak jen ve funkci spínače - budou zkratovat nebo odpínat volitelné výkonové odpory. Regulace bude jakoby skoková, záleží na jemnosti odstupňování.
Pokud by měly tranzistory zvládnout linární regulaci v takovém rozsahu změn napětí proudu (30%) , tak by to musely být obří typy, co dřív dělali v ČKD Polovodiče, co jsou velké jako puk.
Např. typ TT 267-400 měl Ic =250A a Pc = 1500W.
Takže - zhotov si to, čemu se říká "pulsní řízení odporu - nějakou kupou paralelních MOSFETů nebo IGBT spínej odporovou zátěž a použij samozřejmě PWM a zpětnou vazbu.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
PavelFF píše:to ZdenekHQ:
Když chce porovnávat baterky mezi sebou, tak je dobré aspoň nějakou veličinu mít přesně definovanou (např. konstantní proud). Tak může dost snadno zjistit kapacitu.
Chtěl jsem se vytasit s integrálem, ale raději to řeknu jednoduše - při vybíjení konstantním proudem je výpočet kapacity jednoušší , pří vybíjení odporem se vezme střední hodnota proudu, což je
(Unabitá + Uvybitá) / 2*Rz
Protože o co si odpor na začátku vezme víc, o to si na konci vezme míň a celková "plocha po křivkou" by měla stejná jako při vybíjení konstantním proudem. Problém je se stanovením Unabitá, protože to souvisí mimo jiné s vnitřním odporem aku, čili tady teoreticky vzniká největší chyba. Další chyba vznikne ohřátím zátěže, protože se trošku změní její odpor. I tak mě to pořád připadá jednodušší než pulsně řídit a chladit 7kW, nehledě na průběh oběru proudu (asi to chce pořádnou tlumivku).
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
-
PavelFF