MartinOV píše: ... I já mám zkušenost, že s jejich technickým logickým myšlením to není závratné...
To není tím, že by neměli logické uvažování. Když budu mluvit o gymplácích přírodovědného zaměření. Vždyť se právě z nich rekrutují adepti na matfyz, a že by tam nebyla potřeba logika ...
Ale oni mají tu logiku příliš abstraktní, podvědomě se se jim příčí se babrat s věcmi spjatými s konkrétními hmotnými věcmi, jako jsou elektronické prvky atd. Elektrotechnika a i ostatní technické obory nevyžadují jen logické myšlení, ale i jistou dávku specifického talentu, zrovna tak jako být dobrým jaderným fyzikem to bude vyžadovat stejně.
Kdo má tenhle specifický talent, často tíhne k odborné SŠ, a když se mu podaří překonat mezery v matice, má pak oproti čistým gymplákům na VŠ technického směru výhodu. Absolventi gymnázií na tuto školu šli často proto, že v sobě nenašli právě tu specifickou příchylnost a talent k nějakému oboru. Pokud tento stav přetrvá až k maturitě, tak si zvolí nějakou VŠ a pokud to není obor vysloveně knihomolný, cosi jim chybí. To ovšem neznamená, že studenti technické VŠ - gymnazisti - jsou obecně horší, ale to, co jsem popsal, je častý jev.