Výbuch elektrolytu
Moderátor: Moderátoři
- Dvoulampovka
Výbuch elektrolytu
Např.: http://www.radioman.wz.cz/vybuch1.JPG
Doplňuji: Já nejsem nevěřící,naopak.I já je nechávám zformátovat,leč je dost takových, co říkají a proč to dělat?Na některém foru i zde, se kdosi ptal po fotkách.Ostatně,proč bych tam asi ten odkaz na kolegovo foto dával,že?
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
A kutilmile - nelituju tě
Dvoulampovka píše:..Prosím dodejte pro nevěřící!...
Pokud mas zajem, nic nebrani aby sis vzal jakykoliv elektrolyt, nachystal fotak ci kameru C pripoj s obracenou polaritou na pokud mozno vyssi napeti nez jmenovite (klidne uzij i stridave) a s vysledky pak seznam treba i ty kteri jsou verici.
P.S. Moc zblizka se nedivej (rada od vericiho a na vlastni usi i oci zazivsiho)
Dost nepravděpodobná porucha. To však neplatí zrovna u Dirigentu! Anodové napětí vede k usměrňovačce dvěma stíněnými kablíky, s vnitřní žilou s gumovou izolací. To kvůli odstínění el. pole přívodů a tedy snížení vyzařování brumu do NF předzesilovače. Jeden z kablíků se následkem zpuchřelé letité gumové izolace prorazil.
Zkratový proud přetavil anodovou pojistku....... Tím se střed transformátoru oddělil od kostry. Jeden konec vinutí však s ní byl spojen přes zkrat v kablíku. Tím se na druhé anodě 6Z31 s nepoškozeným přívodem objevilo dvojnásobné napětí.
Dvoucestný usměrňovač se změnil v jednocestný o dvojnásobném napětí. Přetavení tenoučkého drátku v pojistce jsem si nevšiml, to co následovalo toho si však nešlo nevšimnout! ŠŠŠŠŠ-PRÁÁÁÁÁSK!!!!!!
Od té doby dávám u svých konstrukcí vždy pojistku buď do výstupu zdroje, nebo do každé anody usměrňovačky.
- radioelectrum
Dalším rizikem je vytečení těchto elytů pokud je rádio v poloze kdy není elyt čepičkou vzhůru. Mě se takhle podařilo když jsem měl uskladněny rádia v garáži zničit bednu od Siriusu tím že jsem jej uskladnil na bok a elyt měl několik měsíců čas vytékat takže zničil dýhu na boku a horní dýhu rádia pod tímto rádiem. Černá dýha se pokud mi je známo již nedá nijak vybělit.
Ještě pro pobavení zasílám foto elytu z reprobedýnek k PC které po rozdělání měli kondík co si hrál na spirálu
- Přílohy
-
kondicek.jpg- (123.91 KiB) Staženo 196 x
Už jsem to zde také jednou psal ale vybouchlej kondenzátor značky Tesla jsem neviděl
- Přílohy
-
Snímek.jpg- (33.56 KiB) Staženo 157 x
- frantajetel11
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Poválečných elytů se to netýká.
já jo, obzvláště ty co nemají ventilek udělají při svém výbuchu pěknou řachu
taktéž bývají často vyschlé nebo uplně shnilé. Vevnitř se vytvoří cosi co vypadá jak cukr krupice a občas se prožere až ven a na elytu se dělají takové bílé boule
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]