Simulátor zvuku parní lokomotivy

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jade

Simulátor zvuku parní lokomotivy

#1 Příspěvek od jade »

Chci udělat děckám k vláčkům (H0/analog) zvuk parní lokomotivy.
Našel jsem primitivní schémátko, ale je určeno k přerušovači zabudovaném v lokomotivě.
Moje zařízení bude instalováno v nádraží, kde žádný přerušovač není k dispozici.
Napadlo mě udělat jednoduchý multivibrátor se spínacím tranzistorem, řízený napětím v kolejích (čím větší napětí, tím větší frekvence).
Zvuk bude ovšem jen takový monotónní, stále dokola to samé.
U parní lokomotivy jsou ve zvuku jisté opakované nepravidelnosti, dvouválcový stroj se ozve 4x za otáčku, jeden či dva výfuky ze čtyř jsou většinou slyšet odlišně - délka, hlasitost, barva zvuku.

Barvu zvuku bych asi nechal být, s ostatním bych chtěl mít možnost různě laborovat, proto bych asi spíš něco ve smyslu kruhového čítače,kde bude možno nastavit délku a amplitudu (snad i tvar) jednotlivých sepnutí.
Můžete prosím poradit?

Musím ještě doplnit, že samotný generátor mám již hotový. Řeším to spínání.

Schéma generátoru "páry" zde:
http://www.talkingelectronics.com/proje ... lator.html
Dole to samé, trochu jinak...
Přílohy
Schéma lok.JPG
(161.43 KiB) Staženo 320 x
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Arendáš - Ručka, Elektronické hračky a přístroje, KOPP 1994, stránka 105 - 106.
Přílohy
imitátor lokomotivy.jpg
(287.94 KiB) Staženo 469 x
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jade

#3 Příspěvek od jade »

No, dobré, ale já bych chtěl ten zvuk ozvláštnit o jakoby "rytmický prvek"
trochu jinak znějícího jednoho či dvou válců, jako u reálné lokomotivy.
Kdysi jsem někde viděl schéma trojitého multivibrátoru, nešel by postavit čtveřitý, s různě nastavenou střídou? Fungovalo by to?
Mám na mysli rytmus typu : šš-š-š-š-šš-š-š-š... nebo šš-šš-š-š-šš-šš-š-š...
:D
Děkuji!
hafca

#4 Příspěvek od hafca »

Na tyhle zvuky vyšlo docela pěkné zapojení s PICAXE. Je to sice původně do lodních modelů s parním strojem, ale do mašinky by se to nejspíš použít taky dalo. Má to tu výhodu, že to umí i "volnoběh" a když se delší dobu nic neděje, tak to zmlkne. Navíce se tam dá nastavit i počet válců. Po úpravě softu to umí i zvuk diesolového a benzínového motoru.
Ukázku zvuku máš tady
Přílohy
engine_sound_cct.gif
(22.71 KiB) Staženo 401 x
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

jade píše:No, dobré, ale já bych chtěl ten zvuk ozvláštnit o jakoby "rytmický prvek"
trochu jinak znějícího jednoho či dvou válců, jako u reálné lokomotivy.
Kdysi jsem někde viděl schéma trojitého multivibrátoru, nešel by postavit čtveřitý, s různě nastavenou střídou? Fungovalo by to?
Mám na mysli rytmus typu : šš-š-š-š-šš-š-š-š... nebo šš-šš-š-š-šš-šš-š-š...
:D
Děkuji!

Myslím že i to by šlo - výstupem z toho astabilního multivibrátoru s měnitelným kmitočtem podle rychlosti budit čítač CD4017, ten zapojit jako čítač do 4 (podle počtu válců, klidně i 6 pro dvojčinný 3válec nebo 8 pro dvojčinný 4válec), za jeho výstupy dát MKO buď z hradel nebo z NE555 - klidně by stačily jen 2, protože by vytvářely jen delší a kratší zvuk válce - a spouštět je podle potřeby různýma výstupama té 4017 (výstupy oddělit diodami) - výstupem z MKO pak samozřejmě modulovat ten syčící generátor. Mohl bys pak mít podle zapojení jak šš-š-šš-š, tak šš-š-š-š nebo i klidně ten šš-šš-š-š ... A nepotřebuješ nic programovat, na jakoukoliv změnu by stačily drátové propojky nebo jumpery.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
jade

#6 Příspěvek od jade »

Hafca: díky za odkaz, zatím zůstanu věrný analogu (mám to už rozestavěné).
Ekkar: Ten syčící generátor už mám hotový podle mého prvního příspěvku, multivibrátor a řízení stavím podle toho "Arendáš - Ručka, Elektronické hračky a přístroje, KOPP 1994, stránka 105 - 106".
S tím drobným rozdílem, že bude mít na výstupu mosfet, který bude spínat přímo napájení do koncového zesilovače. Umožní to vylepšit průběh zvuku tím, jak se bude nabíjet a vybíjet kondík 21 (v prvním příspěvku). Jakmile to odzkouším, pustím se do doplňku s tím registrem a monostabilními obvody.
jade

#7 Příspěvek od jade »

Ten multivibrátor uvedený v zapojení výše
("Arendáš - Ručka, Elektronické hračky a přístroje, KOPP 1994, stránka 105 - 106")
příliš málo mění kmitočet mezi 2V a 16V v kolejích.
Šel by nějak upravit, aby byla změna kmitočtu markantnější?
Potřeboval bych aby to fungovalo od 1Hz cca do 4-5Hz.
Děkuji velmi mnoho...
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Co zkusit zmenšit hodnotu R7 = 6,8kΩ ?
jade

#9 Příspěvek od jade »

I po změně toho rezistoru byl rozsah 240-550ms nedostatečný.
Po úpravě (obrázek) je rozsah (v simulátoru) 300-768ms, chtělo by to dosáhnout rozsahu 250ms/15V-1000ms/2V.
Přílohy
Upravený multivib.JPG
(93.39 KiB) Staženo 256 x
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Časovacímu článku se ne nadarmo říká RC článek - tak ještě polaboruj s kapacitou kondíku. V originálním plánku je jeden 22uF a druhý jen 10uF.
jade

#11 Příspěvek od jade »

Nepovedlo se, kašlu na multivibrátor. Nešel by použít nějaký normální U/f převodník?
Třeba něco tady takového? http://home.zcu.cz/~ronesova/index.php? ... uf#Schema2
Odpovědět

Zpět na „Poradna“