IBM ThinkVision EN7400e, asi za 5sec po zap. vypadne obraz

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ondra121

IBM ThinkVision EN7400e, asi za 5sec po zap. vypadne obraz

#1 Příspěvek od ondra121 »

Ahoj,
snažím se diagnostikovat závadu na LCD monitoru IBM, označení desky s napájením a invertorem je 715L1013-1A-1. Obraz na monitoru po připojení signálu a zapnutí naskočí asi na 5 vteřin, poté obraz úplně vypadne. Zelená power LED zůstane svítit. Po opětovném připojení/odpojení, zapnutí/vypnutí se nic neděje, aby obraz opět alespoň naskočil, je třeba monitor na několik minut odpojit. Monitor toto dělal postupně, nejdříve se jej podařilo zapnout třeba na 5 pokus, pak celý den jel, nyní už je ve stavu jaký popisuji.

Podle servisního manuálu jsem změřil napájecí napětí invertorové části, zdá se být ok (12V). Dále jsem měřil napětí na konektoru power/invertor board -> main board (5V a 3.3V) a také OK.

Co by jste doporučili dále testovat?

LCD je určeno k vyřazení, mám to spíš jako koníček a je to můj první pokus o větší opravu, díky.

Servisní manuál:
http://www.ulozto.cz/12490092/en7400e-t782kqdnkie6n-pdf
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od otakarv »

Skus se pořádně podívat na panel zepředu zda není vidět náznak obrazu(posviť na něj).Podívej se z různých úhlů,když je vidět obraz,pak nejde podsvícení a tam je třeba hledat chybu.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Habesan »

Zaměř se na signály mezi invertorem a řídící deskou.

Stejně je neuvěřitelné, jak lidé nedokáží rozeznat LCD na kterém je zobrazena "černá" barva, od LCD kterému nesvítí podsvícení...
Někde na zadní straně panelu by mohlo být místo, kde to, po tu krátkou dobu kdy běží, prosvítá.
Tam bys měl vidět, jestli svítí i pak. Taky je možný, že jakmile zjistí, že podsvícení nepracuje, zruší i signál pro LCD vrstvu.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
ondra121

#4 Příspěvek od ondra121 »

Displej jsem samozřejmě zkoumal důkladně a obraz vypadl kompletně, nejen podsvícení.

Každopádně jsem si povšimnul jednoho nafouknutého elektrolytu v napájecí části, po jeho výměně monitor běží, ještě to otestuji, ale zatím to vypadá OK :)
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Habesan »

Takže rada: "Vyměň všechny elyty", by možná pomohla...

Jaké je jeho poziční číslo, a je v tom manuálu?
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
ondra121

#6 Příspěvek od ondra121 »

Jedná se o C922 1000u/16V, v manuálu na něj upozorněno není, pokud dobře koukám.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“