Zatezovy 3F rezistor
Moderátor: Moderátoři
Zatezovy 3F rezistor
nevim zda pokladam dotaz do spravne sekce, popravde bych jej klidne zaradil do vice sekci.
Nyni k dotazu.
V praci potrebuji kvuli zkouskam transformatoru nejaky regulovatelny rezistor / zatez. Zkousel jsem neco hledat ale nebyl jsem moc uspesny. Slo by o vykony tak od 250W do cca 4KW. Nyni to resim el. primotopy, ktere maji omezene moznosti zatezovani.
Dekuji za pripadne rady.
Při stavbě páječky jsem zpozoroval, že regulace jak fázová, tak vynecháváním půlperiod, způsobuje mnohem větší hluk trafa. Trochu očekávám, že se z těch drátů nakonec omlátí izolace, jestli nejsou dostatečně zaimpregnovaný.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Asi bych to řešil nákupem vhodné sady vzduchových topných těles jako třeba http://www.backer-elektro.cz/cz/trubkov ... alog.shtml
a pak je spínal ve vhodných kombinacích sadou relé, podle algoritmu jaký je potřeba, dal by se třeba sestavit čtyřbitový váhový systém, to už by mohlo pro poměrně jemnou regulaci stačit.
ale pochybuju, že najdeš přesně to, co ti bude vyhovovat výkonem i odstupňováním, a cenově to asi taky nebude příjemné.
Kdysi dávno snad dodnes...
Taky by se to dalo regulovat transduktorem (přesytkou), prý se dělaly i trojfázové.
Programovatelná zátěž je prostě problém. Obávám se, že to není velkosériová záležitost. Firma, která to potřebuje, si to obvykle umí postavit a ta která to neumí, to holt zadá jiné (která to možná taky neumí).
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
BTW Pres roztok reguluji vykon cerpadlo-turbiny na Dlouhych Stranich dodnes. A jak to tam funguje krasne.
Mno nejak to poresim asi pres ty topny spiraly. Vykon nepotrebuju plynule, staci skokove. Doted sem to resil primotopem do zasuvky. Bohuzel byla to nerovnomerna zatez ( mame jen 2 ). Ted byla projevena ochota u vedeni ze by mohlo byt uvolneno par penez na nejakou vybavu nas ( zkusebna ) tak resim i toto.